Składniki:
- 1 kg karkówki
- 600 g surowego boczku
- 500 g schabu
- 500 g wątróbki drobiowej
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 5 jajek surowych
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę, schab i boczek gotujemy około godziny wraz z obranymi marchewkami, cebulami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawiamy wszystko do przestygnięcia.
2. Wątróbkę jedynie przelewamy gorącą wodą. Ostudzone mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do pasztetu, żeby nie opadła.
4. Foremki (keksówki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso do około 1/3 wysokości. Na środku układamy rządek jajek ugotowanych na twardo. Przykrywamy kolejną porcją mięsa i wyrównujemy powierzchnię.
5. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja termoobieg. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Autorem przepisu jest: PaniMISIOWA
- 1 kg karkówki
- 600 g surowego boczku
- 500 g schabu
- 500 g wątróbki drobiowej
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 5 jajek surowych
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę, schab i boczek gotujemy około godziny wraz z obranymi marchewkami, cebulami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawiamy wszystko do przestygnięcia.
2. Wątróbkę jedynie przelewamy gorącą wodą. Ostudzone mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do pasztetu, żeby nie opadła.
4. Foremki (keksówki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso do około 1/3 wysokości. Na środku układamy rządek jajek ugotowanych na twardo. Przykrywamy kolejną porcją mięsa i wyrównujemy powierzchnię.
5. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja termoobieg. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Autorem przepisu jest: PaniMISIOWA