Wielkanocna babka drożdżowa

W moim domu tradycyjna babka drożdżowa jest obowiązkowym wypiekiem świątecznym. Przepis jest prosty i nie ma obaw, że babka się nie uda. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować babkę drożdżową.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wielkanocna babka drożdżowa
Składniki:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
100 g cukru pudru
szklanka ciepłego mleka
5 żółtek
150 g masła
2 duże garści rodzynek
szczypta soli
kilka kropel aromatu cytrynowego

Lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody

Babka drożdżowa

Sposób przygotowania:
1. Do większej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć.
2. Do miski z suchymi składnikami dodać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, aromat cytrynowy i rodzynki, wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok pół godziny.
3. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na babkę. Formę blaszaną należy natłuścić i posypać bułką tartą. Piec ok. 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
4. W misce utrzeć cukier puder, sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty lukier. Polać babkę, udekorować np. cukrowymi motylkami.

Autorem przepisu jest: joana30

Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>