Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

  • 1

Przygotowanie wytwornego śniadania świątecznego wcale nie musi być trudne. Ta jajeczna przekąska ma wspaniały lekko cebulowo-maślany smak. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
Składniki:
- 8-10 jaj
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag rolady ustrzyckiej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, wyciągamy żółtka.
2. Roladę ustrzycką trzemy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę następnie szklimy na łyżce masła.
3. Żółtka kruszymy drobno do miseczki. Dodajmy śmietanę, starty ser, natkę pietruszki, resztę masła, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko doprawiamy do smaku solą pieprzem i ucieramy na gładką masę.
4. Z tak przygotowanego farszu zwilżoną lekko dłonią formujemy kuleczki i wkładamy w zagłębienia białek lekko spłaszczając. Jajka układamy w formie żaroodpornej lekko wysmarowanej masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy studzimy i posypujemy posiekaną rzeżuchą.

Autorem przepisu jest:: 2milutka


Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>