Wielkanoc to dla wielu z nas szczególny czas, pełen tradycji i cennych chwil spędzonych z najbliższymi. W tym okresie staramy się wykorzystywać każdy wspólnie spędzony moment, dlatego dzielimy się także przedświątecznymi obowiązkami. Mężczyźni podczas wielkanocnych przygotowań najczęściej pomagają w sprzątaniu i zakupach, a dzieci malują pisanki oraz dekorują święconkę. Kto zajmuje się gotowaniem? Przygotowanie pysznych, wielkanocnych dań to od wielu lat domena kobiet!*
Aby zaskoczyć naszych bliskich możemy przygotować je także w bardziej współczesnej wersji, np. z nutką kokosa. Wystarczy Żurek Nasza Specjalność WINIARY ugotować z trawą cytrynową, imbirem i mleczkiem kokosowym, a przed podaniem posypać posiekaną świeżą kolendrą. Kto lubi bardziej pikantne zupy, może dodać szczyptę chilli. Wielbiciele Barszczu białego WINIARY mogą przygotować go na mleku kokosowym z imbirem, z dodatkiem filetu rybnego oraz młodymi liśćmi szpinaku. Kombinacji smakowych jest naprawdę wiele dlatego marka WINIARY zachęca wszystkich do eksperymentowania z tradycyjnymi, wielkanocnymi smakami!
Bez jakich jeszcze potraw nie wyobrażamy sobie Wielkanocy? Obok zup na naszych stołach pojawiają się także jaja przygotowane na wiele sposób, sałatki jarzynowe oraz tradycyjne babki.* Odpowiedni smak tych dań uzyskamy dodając do nich Majonez Dekoracyjny WINIARY, który od lat króluje na polskich stołach! To jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie jego kremowej konsystencji i doskonałej jakości podczas świątecznych przygotowań. Możemy użyć go także do aromatycznej majonezowo-czosnkowej marynaty z czosnkiem, idealnej do zapiekania świątecznego schabu. Dzięki niej mięso stanie się niezwykle delikatne i soczyste.
Wielkanocne tradycyjne jajka warto przyrządzić także w nieco innej wersji! Te z dodatkiem kawioru to ciekawa alternatywa dla jajek ze szczypiorkiem, które zawsze pojawiają się na świątecznych stołach. Do przygotowania tej przekąski wystarczy Majonez Dekoracyjny WINIARY, kawior i rzodkiewki. Jajka z kawiorem najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem oraz chrzanowym sosem. W ich przygotowanie możemy zaangażować także dzieci, które z pewnością chętnie pomogą nam w drobnych kuchennych czynnościach oraz w dekorowaniu wielkanocnego stołu.
Pamiętajmy, że najwięcej radości i uśmiechu przyniesie nam towarzysząca posiłkom i wspólnym przygotowaniom ciepła, rodzinna atmosfera!
*Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
Informacje prasowe
Polecamy: Przepis na staropolski żurek z jajkiem. Zobacz!
Nina W.