Zafarbuj jajka ekologicznie: wykorzystaj naturalne barwniki!

Kupienie gotowych barwników w proszku to żadna sztuka! Bądź eko i przygotuj własne barwniki do jajek. Zobacz jak uzyskać kolorowe pisanki naturalnym sposobem!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zafarbuj jajka ekologicznie: wykorzystaj naturalne barwniki!
fot. Adobe stock
Pisanki i kraszanki to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Dziś pokażę jak uzyskać kraszanki, czyli jajka barwione na jeden kolor, w sposób naturalny.

Większość produktów, które są potrzebne do tego by uzyskać poszczególne kolory jajek zapewne posiadasz w domu. Koszt dokupienia pozostałych będzie niski - dostaniesz je w sklepie spożywczym. A więc do dzieła: zobacz jak ekologicznie ufarbować jajka.

Jak uzyskać poszczególne kolory jajek?

Do barwienia jaj naturalnymi sposobami możesz wypróbować także mieszanki wyżej wymienionych lub wykorzystać własne sposoby. Do ozdabiania jaj warto wykorzystać także przyprawy w roli dekoracji: powierzchnię jajka posmaruj klejem, a następnie obtocz w kaszy lub gorczycy. Nie jest to jednak całkiem ekologiczny sposób, bo potrzebne jest spoiwo, a właśnie klej sprawdza się w tej roli najlepiej.

Kolory, jakie możesz uzyskać naturalnymi sposobami przerosną twoje oczekiwania! Wystarczy, że zabarwisz jajka na zielono, a ten kolor wprowadzi do twojego domu wiosnę!

Jak uzyskać pastelowy kolor kraszanek?


Wykorzystując warzywa, owoce i przyprawy możesz uzyskać zarówno intensywne kolory jak i pastelowe. Jeśli chcesz zabarwić jajka na kolory pastelowe farbuj je na zimno (używaj jajek już wcześniej ugotowanych). Jeśli chcesz ufarbować jajka na mocne, intensywne barwy gotuj je w wywarach.

Aby pisanki miały intensywniejszy kolor użyj jajek w możliwie jasnym, zbliżonym do białego, kolorze.

Jak zabarwić jajka na żółto?

  1. Przygotuj składniki: 2 łyżki mielonej kurkumy, 2 łyżeczki octu, 2 szklanki wody.
  2. Składniki umieść w garnku, wymieszaj, włóż jajka i gotuj tak długo, aż jajka uzyskają intensywny żółty odcień.

Jak zabarwić jajka na pomarańczowo?

  1. Przygotuj składniki: 1 szklankę tartej marchwi lub dyni, 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu.
  2. Miąższ zalej wodą, dodaj ocet, włóż jajka, gotuj je przez około 1 godzinę, następnie pozostaw w wywarze na kilka godzin (nawet na cały dzień).

Jak zabarwić jajka na czerwono?

  1. Przygotuj składniki: 1 szklankę mrożonej żurawiny, 3 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu.
  2. Wodę z żurawiną i octem zagotuj, włóż jajka i gotuj przez pół godziny, a następnie pozostaw je w garnku aż woda całkiem ostygnie.

Jak zabarwić jajka na różowo?

  1. Przygotuj składniki: kilka startych buraków, wodę oraz odrobinę octu lub sok z buraka.
  2. Zagotuj wodę z burakiem lub sok, włóż jajka i trzymaj je tak długo, aż nabiorą pożądanego koloru. Możesz podzielić jajka na kilka grup - jedne trzymaj długo, inne wyjmuj już po kilku minutach. Dzięki takiemu zabiegowi otrzymasz koszyk jajek ombre. To wciąż modny sposób dekoracji!

Jak zabarwić jajka na brązowo?

  1. Przygotuj składniki: Łupiny przynajmniej 10 cebul, wodę.
  2. Jajka gotuj w łupinach przez kilka godzin na wolnym ogniu. Intensywność koloru jajek zależy od koloru łupin: im ciemniejszych łupin użyjesz, tym brąz będzie głębszy.

Jak zabarwić jajka na niebiesko?

  1. Przygotuj składniki: 1 główkę czerwonej kapusty, 1 szklankę wody, 2 łyżki octu.
  2. Liście kapusty poszatkuj, zalej wodą, dodaj ocet i gotuj przez pół godziny. Włóż ugotowane jajka do wywaru i mocz tak długo, aż uzyskasz pożądany odcień.

Jak zabarwić jajka na zielono?

  1. Przygotuj składniki: 1 szklankę liści szpinaku, 2 pęczki pietruszki lub pokrzywę, trochę wody i ocet.
  2. Świeże liście zgnieć w dłoniach lub trochę utłucz w moździerzu, następnie zalej wodą i ugotuj w wywarze jajka.

Jak zabarwić jajka na fioletowo?

  1. Przygotuj składniki: 4 łyżki herbaty z hibiskusem, 2 szklanki przefiltrowanej wody.
  2. Herbatę zalej gorącą wodą i odstaw wywar na całą noc. Kolejnego dnia przecedź herbatę i do płynu włóż jajka. Gotuj przez około 15 minut.

Jak zabarwić jajka na czarno?

  1. Przygotuj składniki: korę dębu oraz wodę.
  2. Korę dębu włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie włóż umyte jajka i gotuj tak długo, aż nabiorą intensywnego koloru.

O czym pamiętać podczas barwienia jajek?

  • aby pisanki się błyszczały, po ufarbowaniu możesz natłuścić je odrobiną masła lub margaryny,
  • dodatek octu sprawi, że barwy będą intensywniejsze,
  • przed farbowaniem skorupkę jajek warto umyć wodą z dodatkiem płynu do naczyń,
  • używając do barwienia herbaty wykorzystaj wodę przefiltrowaną (inaczej osad sprawi, że jajko będzie ufarbowane nierównomiernie).
Czy menu na Wielkanoc już skompletowane? Zajrzyj do naszego zbioru z przepisami wielkanocnymi.