Naturalne barwniki do jajek

W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć pięknie zdobionych, kolorowych jajek. Łatwo można je zabarwić tym, co zwykle ma się w domu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Naturalne barwniki do jajek
fot. Fotolia

W okresie świąt Wielkanocnych każdy z Nas zabiera się za przygotowywanie jajek do koszyczka. W sklepach kupuje się różne barwniki do rozpuszczenia w wodzie, naklejki, owijki etc. Starsze gospodynie często sięgają po łupiny cebuli, które są jednym z naturalnych barwników, jakie można wykorzystać do farbowania skorup. Tę i inne składniki przedstawię Wam poniżej.

Jeśli chcecie, aby w Waszych koszyczkach zagościły kolorowe jajka, farbowane bez chemii, to musicie przygotować:
- na jajka brązowe: 2 garście łupin z cebuli
- na jajka żółte: 3-4 łyżki kurkumy + łyżeczka curry
- na jajka niebieskie: 3-4 poszatkowane warstwy liści z czerwonej (modrej) kapusty

Dodatkowo:
- wodę na każdy wywar
- 2 łyżki octu na każdy wywar, który podkreśli intensywność barwnika.

Ciekawy efekt kolorystyczny można uzyskać przekładając ufarbowane już jajko do innego wywaru.

BRĄZOWE : W garnku umieścić połowę łupin z cebuli, na nich ułożyć jajka, które należy przykryć pozostałą ilością łupin. Zalać wodą tak, aby całkowicie pokryła ona jajka. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować jajka ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do garnka 1-2 łyżki octu. Kiedy jajka zostaną ugotowane, zdjąć garnek z ognia, sprawdzić kolor – jeśli nam odpowiada - wyjąć jajka z wywaru, przelać zimną wodą i osuszyć, jeśli nie – pozostawić na dłużej, co jakiś czas sprawdzając intensywność koloru. W przypadku farbowania łupinami cebuli skorupka bardzo szybko zyskuje kolor.

ŻÓŁTE : Do garnka włożyć jajka, zalać wodą tak, aby całkowicie je pokryła. Wsypać kurkumę i curry, wymieszać. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować jajka ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do garnka 1-2 łyżki octu. Dalej postępować tak jak w przypadku barwienia łupinami cebuli.

NIEBIESKIE : Dno garnka wyłożyć połowę poszatkowanej kapusty, następnie ułożyć jajka, które należy przykryć pozostałą kapustą. Zalać wodą tak, aby całkowicie pokryła ona jajka. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować jajka ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do garnka 1-2 łyżki octu. Kiedy jajka zostaną ugotowana, zdjąć garnek z ognia. W tym przypadku na uzyskanie intensywnie niebieskiego koloru trzeba cierpliwie poczekać.


Zachwyć dzieci kolorowymi pisankami >>>