Sposób przygotowania:
Wigilijny karp faszerowany w galarecie
Karpia sprawić,pokroić w dzwonka ułożyć w garnku,dodać włoszczyznę pokrojoną w kawałki,liść laurowy,cebulę,ziele. Zalać wodą tak, żeby ryba była przykryta,dodać kostkę grzybową(ewentualnie odrobinę posolić) gotować na małym ogniu około 15.20 min. Ugotowanego karpia wyjąć na talerz i wystudzić,ułożyć dzwonka na półmisku. Pieczarki umyć,grzyby zalać wodą ,moczyć 15 min,po tym czasie grzyby i pieczarki skręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę,zeszklić na 1 łyżce oleju,dodać zmielone grzyby i pieczarki,dodać do cebuli ,smażyć 15 min na małym ogniu. Do usmażonych grzybów ,dodać wcześniej namoczone i odsączone rodzynki,posolić, posypać pieprzem ,dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziać dzwonka na półmisku,udekorować jajkiem na twardo cytryną,oraz natką z pietruszki. Gotowego karpia zalać tężejącą galaretą,(galareta musi lekko tężeć ,polewamy na karpia łyżką)przed podaniem można udekorować majonezem. Wykonanie galarety: Wodę zagotować z kostką warzywną,wyłączyć,wsypać żelatynę i energicznie mieszając ,rozpuścić. Doprawić cukrem,sokiem z cytryny i ewentualnie solą,przecedzić przez bardzo drobniutkie siteczko raz,następnie jeszcze raz przez gazę. Smacznego.
Śliweczka
msewka
iwi69
anullka7
U nas też smażony ,ale w galarecie obowiązkowo musi być:)