Dzienne zapotrzebowanie: 1-5 mg
Działanie: Witamina B5 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek oraz do przemiany białek, cukrów i tłuszczów. Zapobiega przemęczeniu, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego.
Przyczynia się do zachowania szczupłej sylwetki - pomaga w spalaniu tłuszczów. Łagodzi stres - wytwarza hormony przeciwstresowe.
Pomaga w regeneracji tkanek, przyśpiesza gojenie się ran.
Zapobiega stanom zapalnym. Niedobór:
Objawy niedoboru to m. in. bóle i sztywność w stawach, uczucie drętwienia, skurcze, zmiany skórne, pogorszenie stanu włosów i paznokci, zanurzenia systemu nerwowego (rozdrażnienie, trudności w nauce), zakłócenia układu sercowo-naczyniowego i trawiennego, nadmierna podatność na zakażenia.
Nadmiar: To jedna z najbezpieczniejszych witamin - jej nadmiar nie wywołuje żadnych dolegliwości.
Źródło: wątróbka, mięso, otręby pszenne, ryby, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jaja, awokado, soja, banany, pomarańcze, drożdże, zielone warzywa, ciemny ryż, pełnoziarniste pieczywo.
Działanie: Witamina B5 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek oraz do przemiany białek, cukrów i tłuszczów. Zapobiega przemęczeniu, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego.
Przyczynia się do zachowania szczupłej sylwetki - pomaga w spalaniu tłuszczów. Łagodzi stres - wytwarza hormony przeciwstresowe.
Pomaga w regeneracji tkanek, przyśpiesza gojenie się ran.
Zapobiega stanom zapalnym. Niedobór:
Objawy niedoboru to m. in. bóle i sztywność w stawach, uczucie drętwienia, skurcze, zmiany skórne, pogorszenie stanu włosów i paznokci, zanurzenia systemu nerwowego (rozdrażnienie, trudności w nauce), zakłócenia układu sercowo-naczyniowego i trawiennego, nadmierna podatność na zakażenia.
Nadmiar: To jedna z najbezpieczniejszych witamin - jej nadmiar nie wywołuje żadnych dolegliwości.
Źródło: wątróbka, mięso, otręby pszenne, ryby, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jaja, awokado, soja, banany, pomarańcze, drożdże, zielone warzywa, ciemny ryż, pełnoziarniste pieczywo.