Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina może być magazynowana w organizmie człowieka.
Dzienne zapotrzebowanie: niemowlęta - 3 - 5 mg; dzieci starsze - 6 - 10 mg; kobiety - 8 mg; mężczyźni - 10 mg
Działanie: Witamina E ma działanie przeciwutleniające. Jest niezbędna mężczyznom do produkcji spermy, a u kobiet zapobiega poronieniom. Zapobiega również starzeniu się organizmu, nowotworom, poprawia wzrok. Wspomaga oddychanie komórek oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Niedobór: Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osłabia widzenie, wywołuje zaburzenia układu nerwowego (rozdrażnienie, trudności z koncentracją), obniża libido, wpływa na stan skóry (rogowacenie, wczesne starzenie się skóry), upośledza wchłanianie.
Nadmiar: Przedawkowanie zdarza się rzadko. Nadmiar tej witaminy przejawia się w postaci m. in. zmęczeni, bólu głowy, osłabienia mięśni, kłopotów ze wzrokiem.
Źródło: olej z kiełków pszenicy, ziarna zbóż, zielono listne warzywa, margaryna, migdały, masło, mleko, jaja, orzechy ziemne i włoskie, kiełki pszenicy.
Dzienne zapotrzebowanie: niemowlęta - 3 - 5 mg; dzieci starsze - 6 - 10 mg; kobiety - 8 mg; mężczyźni - 10 mg
Działanie: Witamina E ma działanie przeciwutleniające. Jest niezbędna mężczyznom do produkcji spermy, a u kobiet zapobiega poronieniom. Zapobiega również starzeniu się organizmu, nowotworom, poprawia wzrok. Wspomaga oddychanie komórek oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Niedobór: Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osłabia widzenie, wywołuje zaburzenia układu nerwowego (rozdrażnienie, trudności z koncentracją), obniża libido, wpływa na stan skóry (rogowacenie, wczesne starzenie się skóry), upośledza wchłanianie.
Nadmiar: Przedawkowanie zdarza się rzadko. Nadmiar tej witaminy przejawia się w postaci m. in. zmęczeni, bólu głowy, osłabienia mięśni, kłopotów ze wzrokiem.
Źródło: olej z kiełków pszenicy, ziarna zbóż, zielono listne warzywa, margaryna, migdały, masło, mleko, jaja, orzechy ziemne i włoskie, kiełki pszenicy.