Jabłka są dostępne u nas przez cały rok. Sezon ich zbioru przypada na jesień. Wiosną jabłonie pokrywają się pięknymi biało - różowymi kwiatami. Jest bardzo wiele odmian jabłek, od szarej renety począwszy, na lobo zakończywszy. Niektóre odmiany są bardzo stare, np. papierówka, czy antonówka. Jedne są kwaśne, inne słodkie. Kolejne znowu miękkie lub o twardym i ścisłym miąższu. Jabłka lubią leżeć w chłodnych i suchych pomieszczeniach.
Jedno jest pewne: jabłka są bardzo zdrowe i każdego dnia powinniśmy zjadać jedno lub dwa, w trosce o nasze dobre samopoczucie i zdrowie. Dużo witamin zawiera także skórka jabłka, której nie należy obierać. Oprócz tego, jabłka zawierają dużo błonnika (tym samym regulują przemianę materii, zwłaszcza wtedy należy jeść suszone owoce), witaminy C i innych składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Mają wpływ na odporność, pracę serca, układu nerwowego, nadciśnienia , miażdżycy (co ważne obniżają cholesterol). Działają moczopędnie, ale ma to korzystny wpływ przy wszelkich obrzękach. Zastosowanie jabłek jest bardzo szerokie. Można przyrządzać z nich zarówno słodkie potrawy (ciasta, słodkie bułki, kompoty), jak i używać do słonych farszów (np. kaczka z jabłkami) .
Doskonale nadają się na dżemy i konfitury. Oprócz tego robi się z nich alkohole zwane cydrem, ocet jabłkowy i soki. Jabłka, to nasze krajowe bogactwo. Mamy wiele pięknych sadów. Należy korzystać z tych dobrodziejstw natury, bo zdrowo i mądrze się odżywiając, można uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Jedzmy na zdrowie :)
Wszystko o jabłkach! >>>
Nina W.