Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi palma kokosowa, ale na pewno kokos wszystkim kojarzy się z dużym orzechem pełnym wspaniałego mleczka lub z wiórkami kokosowymi.
Olej kokosowy w swoim składzie zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy , palmitynowy, kaprylowy oraz nasycone kwasy mirystynowe, stearynowe, oleinowe i linolowe. Zawiera również witaminy z grupy B, E i C, potas, kwas foliowy, żelazo, fosfor i wiele innych bogatych substancji odżywczych.
Jest naturalnym afrodyzjakiem, poprawia funkcjonowanie mózgu, bierze udział w spalaniu tłuszczu, poprawia gojenie się ran i blizn, może być alternatywą dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ponadto działa przeciwgrzybicznie i przeciw chorobie wrzodowej, podnosi poziom testosteronu oraz poziom lipidów we krwi.
W kuchni można go stosować zamiast innych tłuszczy - można na nim smażyć, nie pali się i nie wytwarza szkodliwych związków. Można nim również smarować chleb. Polecam go przede wszystkim osobom, które chcą stracić na wadze – polecam wtedy zrezygnować z innych tłuszczów i używać tylko oleju kokosowego.
Oleju można używać do peelingów, maseczek, jako olejku, odżywki do włosów. Zastosowań ma wiele, a mówiąc krótko – jego właściwości dla pięknego wyglądu są nieocenione.
Olej ten cieszy się dużą popularnością i można go kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Pamiętajcie, aby szczególną uwagę zwrócić na jego skład (czytajcie etykiety!), datę przydatności do spożycia oraz warunki, w jakich jest przechowywany. Nie polecam kupowania go przez internet – może być oszukany! Wybierajcie ten nierafinowany, tłoczony na zimno. Na zdrowie!
Nina W.