Ta arabska sałatka podbija serca smakoszy. Jej smak jest niebanalny – połączenie ogórka i pomidora z miętą i pietruszką otwiera nasze kubki smakowe na nowe doznania. Tabbouleh jest proste w przygotowaniu i, co najważniejsze, nie zawiera zbyt wielu kalorii. Pozostaje tylko pytanie: jak je zrobić?
Przepis na tabbouleh
1. Przygotuj:
3. Pomidory, ogórka i cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
4. Do warzyw dodaj przestudzony kuskus, posiekaną miętę i pietruszkę oraz przyprawy.
5. Sałatkę bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Fotolia
Czym zastąpić bulgur w tabbouleh?
Według Libańczyków, do tradycyjnego tabbouleh wykorzystuje się tylko i wyłącznie kaszę bulgur. Niestety, w Polsce nie jest ona jeszcze tak popularna i w mniejszych miejscowościach trudno ją dostać w sklepie. Na szczęście można ją zastąpić bardziej popularnymi składnikami. Jakimi?
Najczęstszym, i wykorzystanym przez nas, zamiennikiem jest kuskus. Jest on szybki w przygotowaniu i wystarczająco drobny, by zachować odpowiednią strukturę tabbouleh. Podobny efekt można także osiągnąć, kiedy sięgniemy po quinoę. Oba te składniki jednak bywają równie trudne do zdobycia jak sama kasza bulgur.
Jeśli zatem nie chce Ci się szukać egzotycznych kasz lub komosy ryżowej, zawsze możesz sięgnąć po kaszę jaglaną lub drobną kaszę jęczmienną. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie ryżu drobnoziarnistego – tego samego, który wykorzystuje się do sushi. W ekstremalnych przypadkach można posłużyć się dowolnym rodzajem kaszy: gryczaną, standardową jęczmienną czy też owsianą.
Fotolia
Czy można łączyć ogórek z pomidorami?
Przez lata uczono nas, że połączenie tych dwóch warzyw nie wychodzi nam dobrze na zdrowie. Wszystko za sprawą zawartego w ogórkach enzymu, który ma niwelować właściwości prozdrowotne pomidorów. Okazuje się jednak, że istnieją patenty na to, by ten problem rozwiązać.
Jednym z najprostszych sposobów na uratowanie cennej witaminy C z pomidorów, jest skropienie ogórków octem lub sokiem z cytryny. W ten sposób dezaktywowany jest ów enzym – askorbinaza – i zawartość witamin pozostanie niezmienna. Sęk w tym, iż nie zawsze te dodatki pasują nam do sałatek. Te rozwiązanie jest dobre do tradycyjnych surówek, z dodatkiem sałat i innych świeżych warzyw.
Innym sposobem, idealnym dla tych, którzy nie lubią kwaśnych smaków, jest wykorzystanie oliwy z oliwek. To właśnie ten patent wykorzystują kucharze z krajów arabskich. Oliwa zabezpiecza właściwości obu warzyw, jednocześnie nie wpływając na smak całego dania.Dzięki temu możemy zajadać się tabbouleh bez obaw o składniki odżywcze!
Jedliście lub przygotowywaliście sami tabbouleh? Może macie swoje sposoby na udoskonalenie tej sałatki? Serwujecie ją samodzielnie czy raczej dodajecie do dań głównych? Wypowiedzcie się w komentarzach!
Przepis na tabbouleh
1. Przygotuj:
- 1 szklankę kuskusu;
- 2 pomidory;
- 1 cebulę dymkę;
- 1 dużego ogórka;
- Kilkanaście listków mięty;
- 1 duży pęczek natki pietruszki;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- Sok z połowy cytryny;
- Sól, pieprz i chilli do smaku.
3. Pomidory, ogórka i cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
4. Do warzyw dodaj przestudzony kuskus, posiekaną miętę i pietruszkę oraz przyprawy.
5. Sałatkę bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Fotolia
Czym zastąpić bulgur w tabbouleh?
Według Libańczyków, do tradycyjnego tabbouleh wykorzystuje się tylko i wyłącznie kaszę bulgur. Niestety, w Polsce nie jest ona jeszcze tak popularna i w mniejszych miejscowościach trudno ją dostać w sklepie. Na szczęście można ją zastąpić bardziej popularnymi składnikami. Jakimi?
Najczęstszym, i wykorzystanym przez nas, zamiennikiem jest kuskus. Jest on szybki w przygotowaniu i wystarczająco drobny, by zachować odpowiednią strukturę tabbouleh. Podobny efekt można także osiągnąć, kiedy sięgniemy po quinoę. Oba te składniki jednak bywają równie trudne do zdobycia jak sama kasza bulgur.
Jeśli zatem nie chce Ci się szukać egzotycznych kasz lub komosy ryżowej, zawsze możesz sięgnąć po kaszę jaglaną lub drobną kaszę jęczmienną. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie ryżu drobnoziarnistego – tego samego, który wykorzystuje się do sushi. W ekstremalnych przypadkach można posłużyć się dowolnym rodzajem kaszy: gryczaną, standardową jęczmienną czy też owsianą.
Fotolia
Czy można łączyć ogórek z pomidorami?
Przez lata uczono nas, że połączenie tych dwóch warzyw nie wychodzi nam dobrze na zdrowie. Wszystko za sprawą zawartego w ogórkach enzymu, który ma niwelować właściwości prozdrowotne pomidorów. Okazuje się jednak, że istnieją patenty na to, by ten problem rozwiązać.
Jednym z najprostszych sposobów na uratowanie cennej witaminy C z pomidorów, jest skropienie ogórków octem lub sokiem z cytryny. W ten sposób dezaktywowany jest ów enzym – askorbinaza – i zawartość witamin pozostanie niezmienna. Sęk w tym, iż nie zawsze te dodatki pasują nam do sałatek. Te rozwiązanie jest dobre do tradycyjnych surówek, z dodatkiem sałat i innych świeżych warzyw.
Innym sposobem, idealnym dla tych, którzy nie lubią kwaśnych smaków, jest wykorzystanie oliwy z oliwek. To właśnie ten patent wykorzystują kucharze z krajów arabskich. Oliwa zabezpiecza właściwości obu warzyw, jednocześnie nie wpływając na smak całego dania.Dzięki temu możemy zajadać się tabbouleh bez obaw o składniki odżywcze!
Jedliście lub przygotowywaliście sami tabbouleh? Może macie swoje sposoby na udoskonalenie tej sałatki? Serwujecie ją samodzielnie czy raczej dodajecie do dań głównych? Wypowiedzcie się w komentarzach!
SylaUla
Weronika91