Owoce zawierają duże ilości cukrów, a także pektyny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy A, B1, B2, C. Ciemne winogrona są również ważnym źródłem przeciwutleniaczy - antocyjanów. Owoce winorośli działąją delikatnie moczopędnie i oczyszczająco. Dużo glukozy i fruktozy znajduje się w rodzynkach. Suszone winogrona można stosować jako lek łagodnie przeczyszczający. Surowcem leczniczym są również liście winorośli. W kuchni śródziemnomorskiej są one wykorzystywane do przygotowania np. pysznych gołąbków. Liście dostarczają nam karotenoidów, flawonoidów, garbników. Napar z nich uważany jest za lek przeciwreumatyczny, natomiast świeże liście medycyna ludowa poleca w formie okładów - podobnie jak liście kapusty. Z pestek winogron tłoczy się olej jadalny dostarczający zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.