Kilka złotych rad na temat sufletu

Prosty i wyrafinowany deser wymaga delikatnego traktowania.Jak więc z nim postępować? Zapraszam do przeczytania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka złotych rad na temat sufletu
1. Aby suflet wyrósł bardziej - przygotujmy go z proporcji, w której będzie więcej białek, niż żółtek.

2. Uważajmy, by białek nie ubijać zbyt długo, tracą one bowiem wówczas na puszystości.

3. Ubitą pianę łączmy z masą NATYCHMIAST po ubiciu. Zapobiegniemy wówczas jej opadnięciu.

4. Wszystkie sypkie składniki, które dodajemy do sufletu (np.mąka) powinny być idealnie suche.

5.Jeśli nasz suflet jest z dodatkiem warzyw, nie smarujmy ścianek naczynia, w którym go pieczemy, żadnym tłuszczem. Masa nie będzie się wówczas osuwała i opadała.

6. By suflet urósł wyższy naczynie z masą wstawmy do większego naczynia, w którym znajduje się około 2 cm wody i dopiero całość wstawmy do piekarnika.

7. Pieczmy suflet w środkowej części piekarnika, wówczas upiecze się równomiernie - i z dołu, i z góry.

8.Nie otwierajmy drzwiczek piekarnika podczas pieczenia-suflet w przeciwnym razie opadnie!

9.Kiedy suflet wyrośnie ponad ścianki naczynia, w którym go pieczemy, możemy podnieść temperaturę w piekarniku do 200 stopni.