Jeśli organizujesz spotkanie towarzyskie, na którym oprócz jedzenia planujesz podać alkohol, warto poznać kilka podstawowych zasad dobierania drinków. Dzięki temu Twoi goście będą mogli w pełni delektować się smakiem zarówno serwowanych potraw, jak i popijanych napoi.
Szampan pasuje praktycznie do każdego posiłku, należy tylko trzymać się zasady, że do dań słodkich dobieramy szampana słodkiego, a do dań niesłodkich – wytrawnego. Do słonych przekąsek takich jak krakersy czy orzeszki można podawać wytrawne wermuty. Przystawki na zimno świetnie skomponują się z czystą wódką. Pamiętaj, że do zup nie podaje się z zasady żadnych alkoholi.
Smak dania głównego najlepiej podkreśli wino – czerwone do potraw z mięsa czerwonego, dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny i gęsiny, a także do serów. Białe winno powinniśmy podać, gdy zamierzamy zaserwować gościom lżejsze przysmaki z drobiu, ryb czy warzyw. Desery należy komponować z winami słodkimi, które podkreślą smak owoców, tortów i ciast. Poobiednia kawa najlepiej smakuje w towarzystwie likierów i nalewek.
Oprócz drinków zadbaj, żeby Twoi goście mogli napić się również napoi bezalkoholowych. Nie każdy ma zawszę ochotę albo ze względów zdrowotnych może pić alkohol. Warto zadbać o to, aby każdy miał możliwość wyboru. Gorąca kawa czy herbata to podstawa, ale pamiętajmy również o napojach orzeźwiających, zimnej wodzie czy sokach.
Chociaż miło jest wznieść toast jakimś smacznym drinkiem, czasem można przecież w ogóle zrezygnować z serwowania napoi alkoholowych. Jeśli towarzystwo jest zgrane a atmosfera przyjemna, przyjęcie tak czy tak się uda i każdy będzie się świetnie bawił.
Szampan pasuje praktycznie do każdego posiłku, należy tylko trzymać się zasady, że do dań słodkich dobieramy szampana słodkiego, a do dań niesłodkich – wytrawnego. Do słonych przekąsek takich jak krakersy czy orzeszki można podawać wytrawne wermuty. Przystawki na zimno świetnie skomponują się z czystą wódką. Pamiętaj, że do zup nie podaje się z zasady żadnych alkoholi.
Smak dania głównego najlepiej podkreśli wino – czerwone do potraw z mięsa czerwonego, dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny i gęsiny, a także do serów. Białe winno powinniśmy podać, gdy zamierzamy zaserwować gościom lżejsze przysmaki z drobiu, ryb czy warzyw. Desery należy komponować z winami słodkimi, które podkreślą smak owoców, tortów i ciast. Poobiednia kawa najlepiej smakuje w towarzystwie likierów i nalewek.
Oprócz drinków zadbaj, żeby Twoi goście mogli napić się również napoi bezalkoholowych. Nie każdy ma zawszę ochotę albo ze względów zdrowotnych może pić alkohol. Warto zadbać o to, aby każdy miał możliwość wyboru. Gorąca kawa czy herbata to podstawa, ale pamiętajmy również o napojach orzeźwiających, zimnej wodzie czy sokach.
Chociaż miło jest wznieść toast jakimś smacznym drinkiem, czasem można przecież w ogóle zrezygnować z serwowania napoi alkoholowych. Jeśli towarzystwo jest zgrane a atmosfera przyjemna, przyjęcie tak czy tak się uda i każdy będzie się świetnie bawił.