Wino z winogron to szlachetny trunek znany od starożytności. Pija się go od święta, a także na co dzień. Możemy przygotować go w domu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić wino z winogron?
Napój ten możemy przygotować w winogron jasnych lub ciemnych obydwa będą smaczne i wyjątkowe.
Wino z winogron jasnych
Składniki:
Wino z ciemnych winogron przygotujemy według podobnej receptury.
Jak przechowywać domowe wino?
Najlepiej przechowywać je w chłodnej i ciemnej piwnicy, jeśli nie posiadamy jej w domu możemy, przygotować zaciemnione miejsce do przechowywania pełnych butelek . Wina białe przechowujemy w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.
Jak zrobić wino z winogron?
Napój ten możemy przygotować w winogron jasnych lub ciemnych obydwa będą smaczne i wyjątkowe.
Wino z winogron jasnych
Składniki:
- 10 kg białych winogron
- 70 dag cukru
- 1,2 l wody
- pożywka dla drożdży (2 g)
- drożdże typu Madera, Bordeaux lub Tokay
- Obrywamy grona z kiści, nie myjemy ich, wkładamy do dużej miski, lekko miażdżymy,
- Dodajemy cukier rozpuszczony w 1 l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży.
- Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu.
- Zatykamy go korkiem z rurką fermentacyjną, w której umieszczamy odrobinę wody i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Po 5 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, ewentualnie lekko dosładzamy,
- Balon dokładnie myjemy, wino wlewamy z powrotem i poddajemy ponownej fermentacji.
- Możemy spożywać je już po trzech miesiącach leżakowania.
Wino z ciemnych winogron przygotujemy według podobnej receptury.
Jak przechowywać domowe wino?
Najlepiej przechowywać je w chłodnej i ciemnej piwnicy, jeśli nie posiadamy jej w domu możemy, przygotować zaciemnione miejsce do przechowywania pełnych butelek . Wina białe przechowujemy w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.