Jak zrobić wino z winogron?

Winogrona, cukier, woda drożdże i pożywka- tyle potrzeba by zrobić pyszne wino z winogron. Dodatkowym ważnym elementem jest czas.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić wino z winogron?
fot. fotolia
Wino z winogron to szlachetny trunek znany od starożytności. Pija się go od święta, a także na co dzień. Możemy przygotować go w domu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić wino z winogron?

Napój ten możemy przygotować w winogron jasnych lub ciemnych obydwa będą smaczne i wyjątkowe.

Wino z winogron jasnych

Składniki:
  • 10 kg białych winogron
  • 70 dag cukru
  • 1,2 l wody
  • pożywka dla drożdży (2 g)
  • drożdże typu Madera, Bordeaux lub Tokay
wykonanie:
  • Obrywamy grona z kiści, nie myjemy ich, wkładamy do dużej miski, lekko miażdżymy,
  • Dodajemy cukier rozpuszczony w 1 l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży.
  • Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu.
  • Zatykamy go korkiem z rurką fermentacyjną, w której umieszczamy odrobinę wody i odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Po 5 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, ewentualnie lekko dosładzamy,
  • Balon dokładnie myjemy, wino wlewamy z powrotem i poddajemy ponownej fermentacji.
  • Możemy spożywać je już po trzech miesiącach leżakowania.
 
Wino z ciemnych winogron przygotujemy według podobnej receptury.

Jak przechowywać domowe wino?
 
Najlepiej przechowywać je w chłodnej i ciemnej piwnicy, jeśli nie posiadamy jej w domu możemy, przygotować zaciemnione miejsce do przechowywania pełnych butelek . Wina białe przechowujemy w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.