To wszystko sprawia, że nasza odporność słabnie, a to z kolei zwiększa prawdopodobieństwo infekcji. Aby uchronić się przed przeziębieniem czy grypą, warto zmienić styl życia, dietę i zadbać o siebie.
Pierwszy błąd
Najczęstszym popełnianym przez nas błędem żywieniowym powodującym osłabienie organizmu jest małe urozmaicenie posiłków. Zwykle przyzwyczajeni jesteśmy tylko do kilku potraw. Przyrządzamy je z niewielu produktów, nie korzystając z tych bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Narażamy się tym samym na niedobory pokarmowe mogące negatywnie wpłynąć na naszą odporność.
Warzywa, owoce i witaminy
W celu wzmocnienia odporności pamiętajmy o zjadaniu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. Jesień obfituje w wiele warzyw sezonowych, do których należą dynia, papryka, marchewka, pomidor, kapusta biała i czerwona, brukselka, brokuł, kalafior czy fasola szparagowa. Szczególnie bogate w witaminę C (która, jak powszechnie wiadomo, wzmacnia naszą odporność) są papryka, pomidory, brokuły oraz kapustne. Niedobory tej witaminy powodują osłabienie organizmu, zwiększają prawdopodobieństwo zmęczenia i infekcji, a także zmniejszają podatność adaptacji do zmian temperatury.
Witamina C jest także silnym antyoksydantem, tzn. wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki. Z wolnymi rodnikami potrafią sobie poradzić także witamina A i ß karoten, które obecne są, m.in., w dyni czy marchwi. Niedobory witaminy A również powodują obniżenie odporności organizmu. Poza wyżej wymienionymi silnymi antyoksydantem jest witamina E. Bogatym źródłem tej witaminy są oleje roślinne oraz, ze względu na wielkość spożycia, produkty zbożowe i warzywa zielone.
Składniki mineralne
Obok witamin naszemu systemowi odpornościowemu pomagają również składniki mineralne, głównie cynk, miedź, żelazo i selen.
* Obniżony poziom cynku w organizmie wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych naszego organizmu. Produkty bogate w cynk to ciemne pieczywo, sery żółte, mięso, kasza gryczana.
* Także niedobór miedzi zwiększa podatność na infekcje. Miedź znajdziemy w płatkach owsianych, orzechach czy
nasionach słonecznika. Za obniżenie naszej odporności odpowiadać może też niewystarczające spożycia żelaza.
* Żelazo umożliwia wytwarzanie czerwonych krwinek, a jego niedobór powoduje anemię i niedotlenienie tkanek naszego organizmu. Następstwem tego jest, m.in., zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje.
* Kolejnym składnikiem mineralnym mającym duży wpływ na odporność jest selen, który dostarczymy do naszego organizmu wraz ze zjadaną rybą. Ryby są również bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które także pełnią ogromną rolę ochronną naszej odporności.
Błonnik
Aby zwiększyć swoją odporność, należy również spożywać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie. Błonnik pełni szereg korzystnych funkcji w naszym organizmie, a jedną z nich jest zwiększenie odporności, gdyż tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej. Obecny jest on tylko w żywności pochodzenia roślinnego; znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, warzywach, suchych strączkowych oraz owocach.
Bakterie mlekowe
Istotną rolę we wzmocnieniu odporności naszego organizmu pełnią produkty bogate w bakterie
fermentacji mlekowej. Produktami zawierającymi żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej
są probiotyki. Regularne picie napojów fermentowanych poprawia naturalną odporność naszego
organizmu. Czytaj więcej...
Gość