Zrezygnuj z tłuszczy nasyconych – Twoje serce Ci podziękuje!
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe są jedną z przyczyn zwiększonego stężenia złego cholesterolu we krwi oraz nadciśnienia. Poniżej przedstawiamy, co kryje się za głównym winowajcą tego stanu rzeczy.
Jak sugerują najnowsze badania przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu Harvarda, zastąpienie nasyconych tłuszczy zdrowszymi, nienasyconymi pozwala na obniżenie ryzyka zachorowania na chorobę wieńcowa serca.
Z wcześniejszych analiz potwierdzona informacją było jednie to, iż pojedyncze kwasy tłuszczowe wpływają w różny sposób na poziom lipidów we krwi, natomiast znikoma była wiedza na temat związku pomiędzy spożyciem poszczególnych kwasów tłuszczowych, a ryzykiem zachorowalności na chorobę wieńcową serca.
Oleje roślinne, orzechy, margaryny, ziarna oraz tłuste ryby to produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wprowadzenie węglowodanów pochodzących z produktów pełnoziarnistych, w tym z chleba z mąki razowej czy płatków zbożowych idealnie wpływa na nasze zdrowie.
Poznajmy bliżej rodzaje tłuszczów:
Materiały prasowe
Bardzo ważne jest, aby sprawdzać etykiety, by przekonać się, czy w składzie danego produktu nie pojawiły się tłuszcze trans. Najczęściej występują pod frazą „częściowo uwodornionych olejów roślinnych”, które występują w wielu produktach spożywczych i daniach typu fast-food i słodyczach.
Dobrą informacją jest, iż od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych.
Producenci zobowiązani są do umieszczenia na etykiecie informacji o wartości energetycznej produktu, podawanej w kJ (kilodżulach) i w kcal (kilokaloriach), a także do podania zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Informacja jest wyrażana w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Aby utrzymać zdrowe serce na dłużej, warto zastosować się do paru wskazówek:
• sięgaj po warzywa i owoce
• wzbogać swoją dietę w potas i błonnik
• regularnie spożywaj posiłki
• jedz mniej mięsa
• ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych
• unikaj cukru i słodyczy
• redukuj ilość soli
Materiały prasowe
Najnowsze badania potwierdzają:
Miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca
W oparciu o najnowsze wyniki dotyczące badania porównującego wieloletnie spożycie masła i margaryny zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono – szczególnie w odniesieniu do chorób serca.
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe są jedną z przyczyn zwiększonego stężenia złego cholesterolu we krwi oraz nadciśnienia. Poniżej przedstawiamy, co kryje się za głównym winowajcą tego stanu rzeczy.
Jak sugerują najnowsze badania przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu Harvarda, zastąpienie nasyconych tłuszczy zdrowszymi, nienasyconymi pozwala na obniżenie ryzyka zachorowania na chorobę wieńcowa serca.
Z wcześniejszych analiz potwierdzona informacją było jednie to, iż pojedyncze kwasy tłuszczowe wpływają w różny sposób na poziom lipidów we krwi, natomiast znikoma była wiedza na temat związku pomiędzy spożyciem poszczególnych kwasów tłuszczowych, a ryzykiem zachorowalności na chorobę wieńcową serca.
Oleje roślinne, orzechy, margaryny, ziarna oraz tłuste ryby to produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wprowadzenie węglowodanów pochodzących z produktów pełnoziarnistych, w tym z chleba z mąki razowej czy płatków zbożowych idealnie wpływa na nasze zdrowie.
Poznajmy bliżej rodzaje tłuszczów:
- nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. W tym:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – występujące głównie w tłuszczach roślinnych, a więc m.in. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy awokado,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, występujące w tłustych rybach morskich oraz olejach: rzepakowym, sojowym czy lnianym, a także omega-6, występujące w m.in. w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym oraz w miękkich margarynach.
- nasycone kwasy tłuszczowe – występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: maśle, śmietanie, smalcu, a także w tłustych wędlinach i mięsach, pełnotłustym mleku i produktach mlecznych takich jak sery żółte, topione i pleśniowe.
- kwasy tłuszczowe typu trans – to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans występujące naturalnie znajdziemy w produktach pochodzących od zwierząt kopytnych – mięsie, maśle, mleku krowim, owczym i kozim.
Materiały prasowe
Bardzo ważne jest, aby sprawdzać etykiety, by przekonać się, czy w składzie danego produktu nie pojawiły się tłuszcze trans. Najczęściej występują pod frazą „częściowo uwodornionych olejów roślinnych”, które występują w wielu produktach spożywczych i daniach typu fast-food i słodyczach.
Dobrą informacją jest, iż od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych.
Producenci zobowiązani są do umieszczenia na etykiecie informacji o wartości energetycznej produktu, podawanej w kJ (kilodżulach) i w kcal (kilokaloriach), a także do podania zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Informacja jest wyrażana w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Aby utrzymać zdrowe serce na dłużej, warto zastosować się do paru wskazówek:
• sięgaj po warzywa i owoce
• wzbogać swoją dietę w potas i błonnik
• regularnie spożywaj posiłki
• jedz mniej mięsa
• ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych
• unikaj cukru i słodyczy
• redukuj ilość soli
Materiały prasowe
Najnowsze badania potwierdzają:
Miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca
W oparciu o najnowsze wyniki dotyczące badania porównującego wieloletnie spożycie masła i margaryny zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono – szczególnie w odniesieniu do chorób serca.