Na przygotowanej przez nas liście gadżetów kuchennych znajdziecie zarówno wyposażenie podstawowe, jak i kilka droższych sprzętów. Niektóre propozycje mogą być dla Was zaskoczeniem.
Spray do oliwy/oleju
Czy zdarza Wam się przygotowując sałatkę skropić ją oliwą z oliwek prosto z butelki? Otóż okazuje się, że takie „skrapianie” to jednorazowo ilość zbliżona do 3 łyżek stołowych, a to zaś około 250 kcal! W taki sposób niskokaloryczny posiłek zamienia się w sporą dawkę tłuszczu. Podobnie jest w przypadku, gdy dozujecie oliwę/olej do smażenia.
Chcąc tego uniknąć warto używać specjalnego opakowania na oliwę/olej z końcówką typu spray. Takie narzędzie powoduje, że tłuszcz w bardzo małej ilości jest efektywnie rozprowadzany po powierzchni patelni czy po sałatce, dzięki czemu zużyjecie go w minimalnej ilości nie tracąc jednocześnie nic ze smaku!
Patelnia grillowa
Grillowanie jest jedną z metod przygotowywania posiłków, które wymagają niewielkiego dodatku tłuszczu. Jeśli chcecie cieszyć się grillem na co dzień możecie skorzystać z funkcji grilla w piekarniku (jeśli taki posiadacie), lub kupić grill elektryczny (dość drogi i zajmuje sporo miejsca). Równie dobrze sprawdzi się jednak tańsza, dobrej jakości patelnia grillowa (np. z powłoką ceramiczną). Dzięki niej szybko przygotujecie grillowaną pierś z kurczaka, rybę, czy warzywa. Wygodnie i zdrowo!
Blender kielichowy
Koktajle/smoothie owocowo-warzywne z dodatkiem produktów zbożowych czy orzechów mogą spełniać rolę nie tylko zdrowej przekąski. Odpowiednio skomponowane zastąpią posiłek (np. śniadanie, kolację). Jednak, żeby przygotować koktajle ograniczając stratę składników odżywczych należy najpierw wybrać sprawdzony blender kielichowy o wysokiej mocy.
W tym przypadku będziemy namawiać Was na większą inwestycję, bowiem dobry blender o wysokiej mocy radzi sobie nawet z twardymi składnikami (jak płatki owsiane), ale przede wszystkim miksuje szybko. Dzięki temu zaś składniki koktajlu nie są podgrzewane, a to ogranicza straty wrażliwych na temperaturę składników odżywczych.
Fot. Fotolia
Tarka kuchenna
Zaskoczenie? Tarka kuchenna znalazła się w tym zestawieniu ze względu na wrażenie optyczne, jakie sprawiają starte produkty. Niewielka ilość startego żółtego sera, który dostarcza sporej ilości tłuszczu i soli usypana w kopczyk, czy górkę na wierzchu dania daje efekt większej ilości. Jemy oczami, dlatego od czasu do czasu warto je oszukiwać tworząc iluzję objętości.
Lunchbox
Większość kuchni biurowych wyposażona jest już w mikrofalówki i choć dania w nich odgrzewane nie są szczytem kulinarnych doznań, to jednak samodzielnie przygotowany obiad podgrzany w pracy jest znacznie lepszym wyjściem niż przypadkowo chwycony batonik, kanapka, czy danie fast-food. Żeby wygodnie zabierać ze sobą posiłki potrzebujecie lunchboxu. Kupując go postawcie na 3 cechy:
Papier do pieczenia
Pieczecie w foli aluminiowej, pakujecie w nią kanapki? To duży błąd, szczególnie, jeśli robicie to od lat! Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed jej używaniem, ponieważ aluminium przechodzi od żywności, a następnie kumuluje się w kościach i mózgu. Wiele wskazuje, że proces ten może sprzyjać rozwojowi Alzheimera i osteoporozy. Znacznie lepiej jest piec w naczyniach żaroodpornych, lub w pergaminowym papierze do pieczenia.
Fot. Fotolia
Szklana deska do krojenia
Kuchnia jest miejscem, gdzie higiena jest szczególnie wskazana. Niestety, często używane drewniane deski bywają źródłem zakażeń pokarmowych. Dlaczego? Otóż w rowkach, które powstają pod naciskiem noża gromadzą i mnożą się bakterie. Dlatego znacznie korzystniej jest używać szklanych desek do krojenia. Idealnie byłoby gdybyście posiadali oddzielną deskę szklanką przeznaczoną tylko do krojenia surowego mięsa. Po każdym użyciu należy ją wyparzać wrzącą wodą.
Ręczniki papierowe
Materiałowe ściereczki odchodzą "do lamusa". Brudne i wilgotne są idealnym miejscem do rozwoju drobnoustrojów, dlatego od dziś korzystajcie z jednorazowych, papierowych ręczników. Możecie też używać ich do osączania z tłuszczu dań smażonych czy wyjmowanych z zalewy oliwnej/olejowej.
Parowar
Gotowanie na parze ze wszystkich metod obróbki termicznej wywołuje najmniejsze straty składników odżywczych. Parowar nie jest sprzętem koniecznym, ale warto rozważyć jego zakup również ze względu na oszczędność czasu.
Piętrowe modele pozwalają jednocześnie przygotowywać wszystkie elementy dania obiadowego na raz, bez gotowania pojedynczych składników w oddzielnych garnkach. Jeśli parowar to dla Was za duży wydatek możecie skorzystać ze specjalnych koszyczków do gotowania na parze.
Jest coś, co Wy dodalibyście do tej listy "zdrowych" gadżetów kuchennych?
Spray do oliwy/oleju
Czy zdarza Wam się przygotowując sałatkę skropić ją oliwą z oliwek prosto z butelki? Otóż okazuje się, że takie „skrapianie” to jednorazowo ilość zbliżona do 3 łyżek stołowych, a to zaś około 250 kcal! W taki sposób niskokaloryczny posiłek zamienia się w sporą dawkę tłuszczu. Podobnie jest w przypadku, gdy dozujecie oliwę/olej do smażenia.
Chcąc tego uniknąć warto używać specjalnego opakowania na oliwę/olej z końcówką typu spray. Takie narzędzie powoduje, że tłuszcz w bardzo małej ilości jest efektywnie rozprowadzany po powierzchni patelni czy po sałatce, dzięki czemu zużyjecie go w minimalnej ilości nie tracąc jednocześnie nic ze smaku!
Patelnia grillowa
Grillowanie jest jedną z metod przygotowywania posiłków, które wymagają niewielkiego dodatku tłuszczu. Jeśli chcecie cieszyć się grillem na co dzień możecie skorzystać z funkcji grilla w piekarniku (jeśli taki posiadacie), lub kupić grill elektryczny (dość drogi i zajmuje sporo miejsca). Równie dobrze sprawdzi się jednak tańsza, dobrej jakości patelnia grillowa (np. z powłoką ceramiczną). Dzięki niej szybko przygotujecie grillowaną pierś z kurczaka, rybę, czy warzywa. Wygodnie i zdrowo!
Blender kielichowy
Koktajle/smoothie owocowo-warzywne z dodatkiem produktów zbożowych czy orzechów mogą spełniać rolę nie tylko zdrowej przekąski. Odpowiednio skomponowane zastąpią posiłek (np. śniadanie, kolację). Jednak, żeby przygotować koktajle ograniczając stratę składników odżywczych należy najpierw wybrać sprawdzony blender kielichowy o wysokiej mocy.
W tym przypadku będziemy namawiać Was na większą inwestycję, bowiem dobry blender o wysokiej mocy radzi sobie nawet z twardymi składnikami (jak płatki owsiane), ale przede wszystkim miksuje szybko. Dzięki temu zaś składniki koktajlu nie są podgrzewane, a to ogranicza straty wrażliwych na temperaturę składników odżywczych.
Fot. Fotolia
Tarka kuchenna
Zaskoczenie? Tarka kuchenna znalazła się w tym zestawieniu ze względu na wrażenie optyczne, jakie sprawiają starte produkty. Niewielka ilość startego żółtego sera, który dostarcza sporej ilości tłuszczu i soli usypana w kopczyk, czy górkę na wierzchu dania daje efekt większej ilości. Jemy oczami, dlatego od czasu do czasu warto je oszukiwać tworząc iluzję objętości.
Lunchbox
Większość kuchni biurowych wyposażona jest już w mikrofalówki i choć dania w nich odgrzewane nie są szczytem kulinarnych doznań, to jednak samodzielnie przygotowany obiad podgrzany w pracy jest znacznie lepszym wyjściem niż przypadkowo chwycony batonik, kanapka, czy danie fast-food. Żeby wygodnie zabierać ze sobą posiłki potrzebujecie lunchboxu. Kupując go postawcie na 3 cechy:
- szczelność (koniecznie sprawdźcie to przed zakupem),
- możliwość korzystania z pojemnika w mikrofali (szukajcie specjalnego oznaczenia "microwave safe"),
- utrzymywanie niskiej/wysokiej temperatury – dobry lunchbox zachowa temperaturę dania przez około 3 godziny.
Papier do pieczenia
Pieczecie w foli aluminiowej, pakujecie w nią kanapki? To duży błąd, szczególnie, jeśli robicie to od lat! Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed jej używaniem, ponieważ aluminium przechodzi od żywności, a następnie kumuluje się w kościach i mózgu. Wiele wskazuje, że proces ten może sprzyjać rozwojowi Alzheimera i osteoporozy. Znacznie lepiej jest piec w naczyniach żaroodpornych, lub w pergaminowym papierze do pieczenia.
Fot. Fotolia
Szklana deska do krojenia
Kuchnia jest miejscem, gdzie higiena jest szczególnie wskazana. Niestety, często używane drewniane deski bywają źródłem zakażeń pokarmowych. Dlaczego? Otóż w rowkach, które powstają pod naciskiem noża gromadzą i mnożą się bakterie. Dlatego znacznie korzystniej jest używać szklanych desek do krojenia. Idealnie byłoby gdybyście posiadali oddzielną deskę szklanką przeznaczoną tylko do krojenia surowego mięsa. Po każdym użyciu należy ją wyparzać wrzącą wodą.
Ręczniki papierowe
Materiałowe ściereczki odchodzą "do lamusa". Brudne i wilgotne są idealnym miejscem do rozwoju drobnoustrojów, dlatego od dziś korzystajcie z jednorazowych, papierowych ręczników. Możecie też używać ich do osączania z tłuszczu dań smażonych czy wyjmowanych z zalewy oliwnej/olejowej.
Parowar
Gotowanie na parze ze wszystkich metod obróbki termicznej wywołuje najmniejsze straty składników odżywczych. Parowar nie jest sprzętem koniecznym, ale warto rozważyć jego zakup również ze względu na oszczędność czasu.
Piętrowe modele pozwalają jednocześnie przygotowywać wszystkie elementy dania obiadowego na raz, bez gotowania pojedynczych składników w oddzielnych garnkach. Jeśli parowar to dla Was za duży wydatek możecie skorzystać ze specjalnych koszyczków do gotowania na parze.
Jest coś, co Wy dodalibyście do tej listy "zdrowych" gadżetów kuchennych?
SylaUla