Najlepiej zamrozić. Jednakże warto wiedzieć, że nie wszystkie ciasta możemy mrozić.
Na pewno do mrożenia nie nadają się ciasta z bitą śmietaną, czy te przygotowane ze śmietany 30%, na masach maślanych lub jogurtowych. Chodzi o ciasta, które źle znoszą wysokie temperatury (mogą się zniekształcać na słońcu).
Można zamrozić ciasta drożdżowe, serniki lub makowce. Na pewno w zamrażarce mogą się znaleźć te na bazie ciasta francuskiego lub półfrancuskiego, na pizzę lub pierogi.
Warto pamiętać, aby zamrożone ciasta rozmrażać powoli, np. dzień wcześniej wkładając je do lodówki. Dzięki temu nie stracą swoich kształtów.
Poznaj ciekawe przepisy na cista >>>
Zamrażanie ciast
Zdarza się, że przygotujemy dużo ciast, które potem nie zostaną zjedzone na imprezie rodzinnej. Co wtedy zrobić?
ocena: 4/5 głosów: 3
pietroocha
weronikaS