Ciasto kruche to wypiek o strukturze zgodnej z jego nazwą, które przygotować można na słodko lub wytrawnie. To wyśmienite ciasto swą kruchość zyskuje dzięki sporej zawartości tłuszczu, ale również pozostałym, niezbędnym produktom: żółtkom jaj, cukrowi, aromatom i soli. Ważne, by wyrobione ciasto umieścić w lodówce - wtedy „odpocznie” i nabierze pożądanej kruchości.
SMAKOŁYKI DO SPRÓBOWANIA
Nie masz jeszcze pomysłu na jutrzejszy obiad? Koniecznie spróbuj quiche z grzybami na kruchym spodzie! Farsz wzbogacony o znakomite dodatki w postaci przypraw, ziół, śmietany i sera sprawia, że danie jako całość smakuje naprawdę wybornie!
Równie smaczną propozycją będzie włoska tarta bobem, którą chcielibyśmy wam polecić. Polecamy, by do oryginalnego przepisu dorzucić także pozostałe lubiane przez was warzywa - dzięki temu jeszcze bardziej urozmaicicie jej smak!
Jeśli zaś macie ochotę na słodką przekąskę, jako deser idealnie sprawdzi się pyszne kruche ciasto z kiwi lub kruche z winogronem. Pierwsza propozycja wymaga nieco więcej pracy, natomiast bez względu na to, którą propozycję wybierzecie zadowolenie z efektu końcowego - gwarantowane!
Deserem, który możecie zabrać ze sobą na wynos - do pracy lub szkoły - będą tartaletki z mascarpone i truskawkami lub proste w przygotowaniu kruche ciasteczka daktylowo-kokosowe, które przygotujecie w niecałe pół godziny!
A Wy? W jakiej wersji ciasto kruche lubicie najbardziej? Na słodko czy na wytrawnie? Podzielcie się z nami Waszymi ulubionymi przepisami, dodajcie zdjęcia i zdobywajcie wirtuale! Zapraszamy!
Nina W.
weronikaS
niezły kąsek