Zamrażanie surowych warzyw i owoców

Jak mrozić surowe owoce i warzywa?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zamrażanie surowych warzyw i owoców
Przeznaczone na mrożonki produkty muszą być świeże i zdrowe. Im szybciej się zamrozi owoce i warzywa, tym mniej stracą witamin. Najlepiej podzielić je na porcje do jednorazowego ykorzystania. Do przechowywania produktów możemy użyć: plastikowych szczelnie zamykanych pojemników, plastikowej lub aluminiowej folii, które nie przepuszczają powietrza, plastikowych torebek.

Mrożenie warzyw


Należy je umyć i oczyścić. Twarde jak marchew, brokuły, fasolkę szparagową, szpinak trzeba zblanszować - zanurzyć na około 2 minuty we wrzątku, a potem w zimnej wodzie. Najlepiej zamrażać je w takiej postaci, by po rozmrożeniu były gotowe do przyrządzania, a więc pokrojone, posiekane lub utarte. Do zamrażania nie nadają się sałata, cykoria, ziemniaki i rzodkiewki. Mrożone warzywa nie nadają się do sałatek i surówek.

Mrożenie owoców

Należy umyć, dokładnie osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Niektóre owoce jagodowe np. truskawki, maliny, czereśnie i wiśnie układa się najpierw na tacy w jednej warstwie by się nie stykały, a kiedy stwardnieją przesypuje się je do hermetycznie zamykanego pojemnika. Po rozmrożeniu nie mają takiej samej konsystencji co owoce świeże. Można je stosować do kompotów, ciast, deserów i kremów. Na mrożonki nie nadają się winogrona - zawierają dużo wody, banany i awokado oraz jabłka i gruszki, które po rozmrożeniu ciemnieją i stają się szkodliwe.