I. Nigellissima
Od poniedziałku 7 stycznia o 18:00
Tęsknicie za smakami słonecznej Italii? Nigella Lawson pokaże w jaki sposób tworzyć wspaniałe włoskie dania z łatwo dostępnych składników.
Nigella nie kryje, że Włochy to jej wielka miłość. Nie wszyscy wiedzą, że owa mistrzyni kuchni studiowała italianistykę na Oxfordzie. I że, zanim zaczęła studia, pracowała i mieszkała we Florencji. Dziś proponuje znakomite potrawy, inspirowane kuchnią swego ulubionego kraju. Są one proste, ale niesłychanie aromatyczne.
Program zachowuje ducha kuchni włoskiej. Przepisy są łatwe, ale sprawią, że codzienne posiłki staną się prawdziwymi ucztami. I to takimi, które na stole będą pojawiać się… pronto!
II. Kudłaci kucharze USA
Od wtorku 8 stycznia o 21:00
Jak się okazuje, Ameryka ma własnych kudłatych kucharzy! Są nimi przyjaciele, Bill Allen i Paul Patranella, którzy podobnie jak brytyjscy kudłacze kochają potężne motocykle i pyszne jedzenie. W tej serii zobaczymy, jak dzielni Amerykanie wybiorą się na swoich ulubionych jednośladach w wielką kulinarną podróż. Będą pichcić i pałaszować jak Ameryka długa i szeroka – my zaś poznamy wiele wspaniałych, lokalnych specjałów.
Na brzegu rzeki w stanie Oklahoma panowie przyrządzą potrawę z… amerykańskich żab. Na bagnach Luizjany zamienią problem z pewnym uciążliwym zwierzakiem w pyszne danie, potem zaś odwiedzą wielbicieli ostrych smaków w Houston, i wraz z nimi skosztują najbardziej pikantnych papryczek świata.
W swej pełnej przygód podróży Bill i Paul pokażą, jak ugotować zwierzaka, zabitego na drodze, spróbują tacos na śniadanie, spędzą noc na pokładzie trawlera łowiącego krewetki (a potem przygotują krewetkową ucztę na plaży). Nauczą się też gotować kurczaka z użyciem puszki po piwie – i sprawdzą, czy ta technika nadaje się do gotowania świeżo upolowanych aligatorów.
Informacje prasowe