Jakie są rejony Meksyku i czym charakteryzuje się kuchnia kazdego z tych rejonów? Jak przyrządzić mięso żółwia morskiego? Jak smakuje gulasz wołowy z czekoladą? Co dodać do kaktusa, by otrzymać sałatkę? I wreszcie - co oprócz tortilli jedzą Meksykanie? Jeżeli nie znasz odpowiedzi na te pytania - sięgnij po Przewodnik kulinarny po Meksyku wydawnictwa Pascal.
Przewodnik kulinarny po Meksyku jest podzielony na poszczególne rejony, pory roku, a także dania z kuchni meksykańskiej. Wsród sals, dipów i przekąsek odnajdziemy m. in. marynowanego łososia, guacamole, serowe nachos czy salsa verde. Zupy i sałatki yo np. tradycyjna zupa meksykańska Pozole, sałatka taco, tostada, zupa z tortillą czy z anansem. Dania główne to na przykład burrito, chili con carne, fajitas, golonka po meksykańsku, krewetki w sosie mojo, ryż po meksykansku, smazone chipsy z tortilli, enchilady, taco i wiele innych. Całóść uzupełniają desery i napoje, wśród których odnajdziemy dynię na słodko, flan kawowy, meksykanską czekoladę czy naleśniki po meksykańsku. Nie zabrakło także sangrii, sangrity i tequila sunrise. Do potraw został dołączony kulinarny alfabet i słowniczek.
Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek oraz odpowiedzialny za część z przepisami Andrzej Rudnicki-Sipayłło.
Wydawnictwo Pascal
Kuchnia meksykańska - przepisy >