Przewodnik kulinarny po Meksyku

Przewodnik kulinarny - Meksyk zaprasza w pełną zapachów i smaków podróż po meksykańskiej kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Przewodnik kulinarny po Meksyku

Jakie są rejony Meksyku i czym charakteryzuje się kuchnia kazdego z tych rejonów? Jak przyrządzić mięso żółwia morskiego? Jak smakuje gulasz wołowy z czekoladą? Co dodać do kaktusa, by otrzymać sałatkę? I wreszcie - co oprócz tortilli jedzą Meksykanie? Jeżeli nie znasz odpowiedzi na te pytania - sięgnij po Przewodnik kulinarny po Meksyku wydawnictwa Pascal.

Przeglądając Przewodnik kulinarny - Meksyk, oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche, dorsza á la tampiquena, stek carne asada... Możemy zachwycać się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Toltekowie, Majowie, Aztekowie i inne ludy zamieszkujące terytorium Meksyku przed przybyciem Hiszpanów żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, bananami, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono - i słodkowodnych. Sięgano również po owady i ich jaja, a także gady i płazy. Wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się, miejscowe produkty przygotowywano na sposób hiszpański, produkty hiszpańskie zaś na sposób lokalny.

Przewodnik kulinarny po Meksyku jest podzielony na poszczególne rejony, pory roku, a także dania z kuchni meksykańskiej. Wsród sals, dipów i przekąsek odnajdziemy m. in. marynowanego łososia, guacamole, serowe nachos czy salsa verde. Zupy i sałatki yo np. tradycyjna zupa meksykańska Pozole, sałatka taco, tostada, zupa z tortillą czy z anansem. Dania główne to na przykład burrito, chili con carne, fajitas, golonka po meksykańsku, krewetki w sosie mojo, ryż po meksykansku, smazone chipsy z tortilli, enchilady, taco i wiele innych. Całóść uzupełniają desery i napoje, wśród których odnajdziemy dynię na słodko, flan kawowy, meksykanską czekoladę czy naleśniki po meksykańsku. Nie zabrakło także sangrii, sangrity i tequila sunrise. Do potraw został dołączony kulinarny alfabet i słowniczek.

Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek oraz odpowiedzialny za część z przepisami Andrzej Rudnicki-Sipayłło.

Wydawnictwo Pascal

Kuchnia meksykańska - przepisy >