Każdy z nas chce, aby nasi goście czuli się w naszym domu wygodnie i luksusowo. Pragniemy by nasze trudy zostały docenione, a wrażenie po przyjęciu zostało na dłuższy czas. Co zrobić by podwieczorek był udany? Jak nakryć do stołu i co podać by atmosfera była odpowiednia?
Podwieczorek, lub jak to niektórzy nazywają „herbatka” powinien mieścić się w przedziale czasowym od 17 do 19, rzadziej do 20. Jeśli spodziewamy się kilku gości, którzy zjawią się o różnych godzinach musimy zadbać by każdy z nich otrzymał świeżą, gorącą herbatę podaną w filiżance porcelanowej, fajansowej, lub szklanej. Nie będzie to nietaktem jeśli pani domu wypije herbatę z pierwszym goście, a z pozostałymi już nie. Filiżanki na spodkach z łyżeczkami, ustawiamy na talerzykach przykrytych małymi serwetkami do ust. Odraza są się podawanie herbaty w szklankach. Kanapki czy ciastka goście kładą na talerz, zdjąwszy przedtem serwetkę. Tak przygotowane filiżanki z talerzykami ustawiamy na sporej tacy, przykrytej serwetą koronkową, która ładnie odbija się w zastawie.
Serwetki powinny być wyprasowane i możliwie jak najcieńsze. Są wtedy przyjemniejsze w użyciu i świadczą o elegancji. Bardzo niewskazane są serwetki używane podwójny raz ze śladami użytkowania. Lepiej zastosować wtedy serwetki z białej bibułki.
Taca może być drewniana, niklowana bądź srebrna. Nie ma to znaczenia byleby zachowana była w czystości tak jak nakryta nią serweta. Na tacy powinny znaleźć się: cukiernica, dzbanek mleka, talerzyk na cytrynę oraz ustawione filiżanki herbaty.
Dla harmonii podanego zestawu trzeba, by przybory do herbaty tworzyły całość. Musimy bezwzględnie unikać tego, żeby każda sztuka była z innego materiału, innego kształtu lub barwy.
Kanapki i ciastka układamy starannie na talerzykach, czy tacach przykrytych serwetką. Talerze czy tace z kanapkami stawiamy, albo na stole z zastawą do herbaty, albo rozstawiamy na innych stołach, tak aby były pod ręką naszych gości. Jeśli kanapki przygotowaliśmy z majonezem czy z zieloną sałatą, lub gdy ciasteczka są lepkie czy z kremem, to trzeba poza talerzykami przygotować dla każdego widelec deserowy.
Popularnie, poza herbatą podaje się również kawę i świeże owoce. wielkim powodzeniem cieszą się owocowe sałatki, ułożone na miseczki lub w pucharkach. Wobec różnych preferencji smakowych naszych gości trzeba zawsze przygotować poza ciastkami jakieś paluszki, kanapki czy sandwicze.
Podawanie herbaty na dużym stole w jednym pokoju jest bardziej wygodne ze względu na utrzymanie estetycznego i spójnego wyglądu mieszkania. Takie obsłużenie gości jest o wiele łatwiejsze, bo łatwiej przynieść herbatę lub zebrać filiżanki z jednego pokoju niż z kilku. Mniej wtedy bywa potrąconych stolików i wylanych herbat. Jeden stół to również wygoda poruszania się po pokoju. Odsunięcie z krzesła i swobodne wstanie nie stanie się uporczywą gimnastyką.
Zasady, którymi powinni kierować się gospodarze
1.Wszystkich gości należy witać jednakowo serdecznie.
2.Muzyka, która towarzyszy uroczystości, nie może być zbyt głośna, by nie zagłuszała rozmowy.
3.Gospodarz domu nie powinien zajmować miejsca, dopóki wszyscy goście nie usiądą.
4.Potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
5. Osobą palącym należy zapewnić pomieszczenie w którym spokojnie będą mogli sięgnąć po papierosa nie przeszkadzając tym samym osobą niepalącym.
Podwieczorek, lub jak to niektórzy nazywają „herbatka” powinien mieścić się w przedziale czasowym od 17 do 19, rzadziej do 20. Jeśli spodziewamy się kilku gości, którzy zjawią się o różnych godzinach musimy zadbać by każdy z nich otrzymał świeżą, gorącą herbatę podaną w filiżance porcelanowej, fajansowej, lub szklanej. Nie będzie to nietaktem jeśli pani domu wypije herbatę z pierwszym goście, a z pozostałymi już nie. Filiżanki na spodkach z łyżeczkami, ustawiamy na talerzykach przykrytych małymi serwetkami do ust. Odraza są się podawanie herbaty w szklankach. Kanapki czy ciastka goście kładą na talerz, zdjąwszy przedtem serwetkę. Tak przygotowane filiżanki z talerzykami ustawiamy na sporej tacy, przykrytej serwetą koronkową, która ładnie odbija się w zastawie.
Serwetki powinny być wyprasowane i możliwie jak najcieńsze. Są wtedy przyjemniejsze w użyciu i świadczą o elegancji. Bardzo niewskazane są serwetki używane podwójny raz ze śladami użytkowania. Lepiej zastosować wtedy serwetki z białej bibułki.
Taca może być drewniana, niklowana bądź srebrna. Nie ma to znaczenia byleby zachowana była w czystości tak jak nakryta nią serweta. Na tacy powinny znaleźć się: cukiernica, dzbanek mleka, talerzyk na cytrynę oraz ustawione filiżanki herbaty.
Dla harmonii podanego zestawu trzeba, by przybory do herbaty tworzyły całość. Musimy bezwzględnie unikać tego, żeby każda sztuka była z innego materiału, innego kształtu lub barwy.
Kanapki i ciastka układamy starannie na talerzykach, czy tacach przykrytych serwetką. Talerze czy tace z kanapkami stawiamy, albo na stole z zastawą do herbaty, albo rozstawiamy na innych stołach, tak aby były pod ręką naszych gości. Jeśli kanapki przygotowaliśmy z majonezem czy z zieloną sałatą, lub gdy ciasteczka są lepkie czy z kremem, to trzeba poza talerzykami przygotować dla każdego widelec deserowy.
Popularnie, poza herbatą podaje się również kawę i świeże owoce. wielkim powodzeniem cieszą się owocowe sałatki, ułożone na miseczki lub w pucharkach. Wobec różnych preferencji smakowych naszych gości trzeba zawsze przygotować poza ciastkami jakieś paluszki, kanapki czy sandwicze.
Podawanie herbaty na dużym stole w jednym pokoju jest bardziej wygodne ze względu na utrzymanie estetycznego i spójnego wyglądu mieszkania. Takie obsłużenie gości jest o wiele łatwiejsze, bo łatwiej przynieść herbatę lub zebrać filiżanki z jednego pokoju niż z kilku. Mniej wtedy bywa potrąconych stolików i wylanych herbat. Jeden stół to również wygoda poruszania się po pokoju. Odsunięcie z krzesła i swobodne wstanie nie stanie się uporczywą gimnastyką.
Zasady, którymi powinni kierować się gospodarze
1.Wszystkich gości należy witać jednakowo serdecznie.
2.Muzyka, która towarzyszy uroczystości, nie może być zbyt głośna, by nie zagłuszała rozmowy.
3.Gospodarz domu nie powinien zajmować miejsca, dopóki wszyscy goście nie usiądą.
4.Potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
5. Osobą palącym należy zapewnić pomieszczenie w którym spokojnie będą mogli sięgnąć po papierosa nie przeszkadzając tym samym osobą niepalącym.