Zbilansowane posiłki - jak przyrządzać?

Garść zasad dotyczących przygotowania zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Zbilansowane posiłki - jak przyrządzać?
Dieta zbilansowana to taka która zapewnia naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały które potrzebne mu są do prawidłowego funkcjonowania. Przygotowanie takiego posiłku musi być przemyślane i podlega pewnym zasadom. I tak, zbilansowany posiłek: 1. zawiera przynajmniej 2 lub 3 grupy produktów w tym warzywo lub owoc, i źródło białka oraz opcjonalnie - ziarna zbóż (najlepiej 2 razy dziennie). Pamiętajmy o tym że białko to niekoniecznie mięso - lepiej wybierać ryby, warzywa strączkowe, jaja lub nabiał 2. ma niską zawartość cukru i tłuszczów nasyconych 3. zawiera rozsądną porcję jedzenia - powinniśmy odchodzić od stołu z lekkim niedosytem Podążając w myśl tych zasad będziemy w stanie przygotować zdrowe i służące nam posiłki.