Kopytka można zrobić np. z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Do tych klusek dodaje się olej lub oliwę, jaja, mąkę i sól. Można je podawać z różnymi sosami, roztopionym masłem lub surówkami.
Jak zrobić kopytka bez maszynki?
Sposób przygotowania kopytek:
Gnocchi – włoski odpowiednik kopytek
Gnocchi di semolino to włoskie kluski, które są podobne do kopytek. Przygotujesz je z sera, mąki gryczanej, jarzynowego puree oraz semoliny, którą można zastąpić kaszą manną. Podawaj z sosami. Gnocchi są mniejsze niż tradycyjne kopytka i mają rowki. Najlepiej smakują kluseczki zrobione z suchych ziemniaków. Dodaj odpowiednie proporcje suchych (mąka i kasza) i mokrych (sera i puree z warzyw) składników.
Gnocchi robi się podobnie jak kopytka. Ciasto podziel na nieco mniejsze wałeczki niż w przypadku klusek z ziemniaków.
Jak zrobić kopytka bez maszynki?
Sposób przygotowania kopytek:
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Utłucz je dokładnie widelcem bądź tłuczkiem do mięsa.
- Zagotuj wodę, posól ją i wlej do garnka oliwę lub olej.
- Wymieszaj ziemniaki, jajka i nieco soli w misce. Powoli i stopniowo dosypuj mąki.
- Wyrabiaj ciasto z wymieszanych składników, cały czas dosypując mąkę.
- Ciasto nie powinno być lepkie i kleić się do rąk. Najlepiej, aby nie było zbyt rzadkie.
- Zagotuj wodę z solą i olejem.
- Oprósz stolnicę mąką i połóż na niej ciasto.
- Z ciasta uformuj wałki i pokrój je na 2-centymetrowe kawałki.
- Wkładaj uformowane ciasto na wodę.
- Kopytka są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
Gnocchi – włoski odpowiednik kopytek
Gnocchi di semolino to włoskie kluski, które są podobne do kopytek. Przygotujesz je z sera, mąki gryczanej, jarzynowego puree oraz semoliny, którą można zastąpić kaszą manną. Podawaj z sosami. Gnocchi są mniejsze niż tradycyjne kopytka i mają rowki. Najlepiej smakują kluseczki zrobione z suchych ziemniaków. Dodaj odpowiednie proporcje suchych (mąka i kasza) i mokrych (sera i puree z warzyw) składników.
Gnocchi robi się podobnie jak kopytka. Ciasto podziel na nieco mniejsze wałeczki niż w przypadku klusek z ziemniaków.