Jak zrobić kopytka bez maszynki?

Kopytka bez maszynki wystarczy ugnieść widelcem lub stłuc tłuczkiem do mięsa. Podobne do klusek z ziemniaków są też gnocchi. Robi się je z puree warzywnego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kopytka bez maszynki?
fot. Fotolia
Kopytka można zrobić np. z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Do tych klusek dodaje się olej lub oliwę, jaja, mąkę i sól. Można je podawać z różnymi sosami, roztopionym masłem lub surówkami.

Jak zrobić kopytka bez maszynki?

Sposób przygotowania kopytek:
  • Obierz i ugotuj ziemniaki.
  • Utłucz je dokładnie widelcem bądź tłuczkiem do mięsa.
  • Zagotuj wodę, posól ją i wlej do garnka oliwę lub olej.
  • Wymieszaj ziemniaki, jajka i nieco soli w misce. Powoli i stopniowo dosypuj mąki.
  • Wyrabiaj ciasto z wymieszanych składników, cały czas dosypując mąkę.
  • Ciasto nie powinno być lepkie i kleić się do rąk. Najlepiej, aby nie było zbyt rzadkie.
  • Zagotuj wodę z solą i olejem.
  • Oprósz stolnicę mąką i połóż na niej ciasto.
  • Z ciasta uformuj wałki i pokrój je na 2-centymetrowe kawałki.
  • Wkładaj uformowane ciasto na wodę.
  • Kopytka są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.

Gnocchi – włoski odpowiednik kopytek

Gnocchi di semolino to włoskie kluski, które są podobne do kopytek. Przygotujesz je z sera, mąki gryczanej, jarzynowego puree oraz semoliny, którą można zastąpić kaszą manną. Podawaj z sosami. Gnocchi są mniejsze niż tradycyjne kopytka i mają rowki. Najlepiej smakują kluseczki zrobione z suchych ziemniaków. Dodaj odpowiednie proporcje suchych (mąka i kasza) i mokrych (sera i puree z warzyw) składników.

Gnocchi robi się podobnie jak kopytka. Ciasto podziel na nieco mniejsze wałeczki niż w przypadku klusek z ziemniaków.