Jak zrobić wino z czereśni?

Do przygotowania wina czereśniowego potrzebujemy czereśni, cukru, wody, drożdży i pożywki. Ważnym dodatkiem jest kwasek cytrynowy, ponieważ czereśnie same w sobie nie zawierają dużo kwasu. Wypróbuj nasz przepis na wino z czereśni i ciesz się smakiem domowego trunku przez cały rok!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić wino z czereśni?
fot. Fotolia

Jak zrobić wino czereśniowe krok po kroku?


Krok 1:
  • Przygotuj 8 kg dojrzałych (ale nie przejrzałych) i zdrowych owoców, 4 litry wody, niecałe 2 kg cukru, pożywkę, drożdże i kwasek cytrynowy.

Krok 2:
  • Opłukane, przebrane i wydrylowane owoce zgnieć na miazgę i zostaw na 3 dni w szklanym naczyniu zamkniętym za pomocą gazy w ciepłym oraz ciemnym miejscu.

Krok 3:
  • Wytrącony sok odcedź, dodaj cukier, drożdże, pożywkę i kwasek. Całość zamknij w szklanym naczyniu szczelnym korkiem z rurką przygotowaną do fermentacji.

Krok 4:
  • Po kilku tygodniach, kiedy napój przestanie intensywnie fermentować i bulgotać przecedź go i ponownie zamknij w naczyniu, a następnie odstaw na kilka tygodni do momentu, aż na powierzchni wina przestaną "wyrastać" bąbelki.

Krok 5:
  • Po całkowitym ustaniu fermentacji ponownie przecedź wino, rozlej do butelek i zostaw do leżakowania na kilka miesięcy. Pamiętaj, że im dłużej wino leży i dojrzewa, tym będzie miało bardziej wyraźny smak!

Wypróbuj też nasz przepis na wino z wiśni!

Wino z czereśni - to musisz wiedzieć:


Czereśnie nie należą do najpopularniejszych wyborów jeśli chodzi o domowe wina. Owoce te zazwyczaj łączy się z innymi, np. wiśniami lub czarnymi porzeczkami.

Przygotowanie wina z samych owoców czereśni jest jak najbardziej możliwe, jednak należy pamiętać o dodaniu kwasku cytrynowego - nie tylko wzmocni smak, ale przede wszystkim wpłynie na wyrazistość przygotowywanego trunku.