Jak zrobić wino czereśniowe krok po kroku?
Krok 1:
- Przygotuj 8 kg dojrzałych (ale nie przejrzałych) i zdrowych owoców, 4 litry wody, niecałe 2 kg cukru, pożywkę, drożdże i kwasek cytrynowy.
Krok 2:
- Opłukane, przebrane i wydrylowane owoce zgnieć na miazgę i zostaw na 3 dni w szklanym naczyniu zamkniętym za pomocą gazy w ciepłym oraz ciemnym miejscu.
Krok 3:
- Wytrącony sok odcedź, dodaj cukier, drożdże, pożywkę i kwasek. Całość zamknij w szklanym naczyniu szczelnym korkiem z rurką przygotowaną do fermentacji.
Krok 4:
- Po kilku tygodniach, kiedy napój przestanie intensywnie fermentować i bulgotać przecedź go i ponownie zamknij w naczyniu, a następnie odstaw na kilka tygodni do momentu, aż na powierzchni wina przestaną "wyrastać" bąbelki.
Krok 5:
- Po całkowitym ustaniu fermentacji ponownie przecedź wino, rozlej do butelek i zostaw do leżakowania na kilka miesięcy. Pamiętaj, że im dłużej wino leży i dojrzewa, tym będzie miało bardziej wyraźny smak!
Wypróbuj też nasz przepis na wino z wiśni!
Wino z czereśni - to musisz wiedzieć:
Czereśnie nie należą do najpopularniejszych wyborów jeśli chodzi o domowe wina. Owoce te zazwyczaj łączy się z innymi, np. wiśniami lub czarnymi porzeczkami.
Przygotowanie wina z samych owoców czereśni jest jak najbardziej możliwe, jednak należy pamiętać o dodaniu kwasku cytrynowego - nie tylko wzmocni smak, ale przede wszystkim wpłynie na wyrazistość przygotowywanego trunku.
Konrad9292
Ile kwasku, droższy i pożywki? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
redakcja
Dzień dobry, należy dodać ok. 10 g kwasku i 3 g pożywki. Tutaj najlepiej sprawdzą się drożdże winiarskie, dodane w proporcji opisanej na opakowaniu. Wodę należy dodać w kroku 3.
Pozdrawiamy,
Redakcja