Produkty, które jesz źle przez lata

  • 2

Wydaje Ci się, że zdrowo się odżywiasz? Masz rację – tylko Ci się wydaje. Jest kilka nawyków żywieniowych, których trudno się wyzbyć. Wszyscy je praktykujemy albo wykonujemy odruchowo kompletnie nie zwracając na nie uwagi. Niestety wiele z nich sprawia, że jedzenie traci swoje właściwości odżywcze.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Produkty, które jesz źle przez lata
fot. Fotolia
Kupujesz dobre jakościowo jedzenie, starasz się, aby Twoja dieta była bogata w warzywa, owoce i cenne składniki odżywcze. Dbasz o wybór żywności, unikasz fast foodów i ogólnie wydaje Ci się, że robisz wszystko co trzeba, żeby nie jeść niezdrowych rzeczy.

Zdziwisz się jednak, jak wiele produktów przygotowujesz nieprawidłowo i spożywasz w nieodpowiedniej formie. Zobacz jakich błędów unikać w kuchni, żeby nie pozbawiać potraw tego, co w nich najbardziej wartościowe dla Twojego zdrowia.

Jabłka
Obieranie jabłek ze skórki nie jest najlepszym pomysłem. Pod samą skórką gromadzi się najwięcej tego, co w jabłkach najcenniejsze: witaminy, błonnik, kwas ursolowy. To samo dotyczy gruszek.

Ogórki + pomidory
To częste połączenie jako dodatek do kanapek lub sałatek prowadzi do utraty witaminy C w potrawie. Ogórki posiadają składnik (askorbinazę), który utleniaja tę witaminę. Ogórki najlepiej jeść więc bez towarzystwa innych warzyw.

Pomidory + ser biały
Pyszny duet pomidora z serem białym nie powinien zbyt często gościć na naszych kanapkach. Zasadniczo powinniśmy zrezygnować z łączenia pomidorów z produktami zawierającymi wapń. Gdy występują razem mogą powodować powstawanie nierozkładalnych kryształków, które negatywnie wpływają na stawy.

Jogurt naturalny
Przed spożyciem jogurt trzeba wymieszać. Często wylewamy tzw. serwatkę, która gromadzi się na jego dnie, podczas gdy właśnie ona najbardziej bogata jest w wapń, witaminy i białko.

Marchewka
Jeśli przyrządzasz zupę z dodatkiem włoszczyzny lepiej zrezygnuj z krojenia marchewki. Umyta, obrana ze skórki i wrzucona w całości zawiera o ¼ więcej wartości odżywczych niż ta w kawałkach.

Herbata z cytryną
Odpuść sobie herbatę z cytryną. Sok z cytryny powoduje, że glin, który zawarty jest w herbacie, łatwo przyswaja się przez nasz organizm. W samej, czystej herbacie glin jest nieprzyswajalny. W zbyt dużych ilościach może prowadzić do zmian w mózgu.

Truskawki
Niesamowicie smakują, a do tego zawierają dużo witaminy C i antyoksydantów – ale tylko jedzone w całości. Krojenie truskawek, ich miksowanie czy ugniatanie powoduje, że te owoce tracą swoje właściwości.