6 kroków do wybornej herbaty

  • 2

Jak robić dobrą liściastą herbatę? Oto kilka rzeczy, o których trzeba pamiętać.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
6 kroków do wybornej herbaty
1.Liście – pamiętaj o doborze tych dobrych, najlepiej używać liści w całości, ponieważ one zapewniają najlepszy smak.

2.Podgrzewaj wodę z czułością – co to znaczy? Zacznij od zimnej źródlanej wody. Nie przegotuj jej, bo herbata będzie „płaska” w smaku.

3.Przepłucz liście – leciutki prysznic pomoże pozbyć się z liści wszystkich intruzów, które mogłyby zablokować znakomity smak herbaty.

4.Pamiętaj o utrzymaniu wysokiej temperatury – pomoże w tym odpowiedni czajnik ze szkła czy porcelany, ponieważ utrzymanie dobrej temperatury wody podczas parzenia jest kluczowe.

5.Patrz na zegarek – czas parzenia wynosi od 1 do 8 minut, w zależności od gatunku herbaty. Spytaj fachowca w herbacianym sklepie ile czasu masz parzyć swoją herbatę i stosuj się do zasad!

6.Podgrzej wcześniej filiżanki – po prostu przepłucz gorącą wodą, a herbata nie straci temperatury po wlaniu do filiżanki.