1.Liście – pamiętaj o doborze tych dobrych, najlepiej używać liści w całości, ponieważ one zapewniają najlepszy smak.
2.Podgrzewaj wodę z czułością – co to znaczy? Zacznij od zimnej źródlanej wody. Nie przegotuj jej, bo herbata będzie „płaska” w smaku.
3.Przepłucz liście – leciutki prysznic pomoże pozbyć się z liści wszystkich intruzów, które mogłyby zablokować znakomity smak herbaty.
4.Pamiętaj o utrzymaniu wysokiej temperatury – pomoże w tym odpowiedni czajnik ze szkła czy porcelany, ponieważ utrzymanie dobrej temperatury wody podczas parzenia jest kluczowe.
5.Patrz na zegarek – czas parzenia wynosi od 1 do 8 minut, w zależności od gatunku herbaty. Spytaj fachowca w herbacianym sklepie ile czasu masz parzyć swoją herbatę i stosuj się do zasad!
6.Podgrzej wcześniej filiżanki – po prostu przepłucz gorącą wodą, a herbata nie straci temperatury po wlaniu do filiżanki.
2.Podgrzewaj wodę z czułością – co to znaczy? Zacznij od zimnej źródlanej wody. Nie przegotuj jej, bo herbata będzie „płaska” w smaku.
3.Przepłucz liście – leciutki prysznic pomoże pozbyć się z liści wszystkich intruzów, które mogłyby zablokować znakomity smak herbaty.
4.Pamiętaj o utrzymaniu wysokiej temperatury – pomoże w tym odpowiedni czajnik ze szkła czy porcelany, ponieważ utrzymanie dobrej temperatury wody podczas parzenia jest kluczowe.
5.Patrz na zegarek – czas parzenia wynosi od 1 do 8 minut, w zależności od gatunku herbaty. Spytaj fachowca w herbacianym sklepie ile czasu masz parzyć swoją herbatę i stosuj się do zasad!
6.Podgrzej wcześniej filiżanki – po prostu przepłucz gorącą wodą, a herbata nie straci temperatury po wlaniu do filiżanki.
Gość
Babciagramolka
Najpierw przelewamy pusty czajniczek wrzątkiem i wylewamy go.
Do goracego czajniczka wsypujemy lisciasta herbatę ( mowa o czarnej lub mieszankach czarnej z dodatkami) - po łyżeczce na filiżankę _ łyzeczka na czajniczek i czajniczek z suchą stawiamy na 3 minuty na podgrzewaczu ( samowarze , czajniku z pokrywką).
Skrapiamy herbatę w czajniczku kilkoma łyżeczkami wrzątku tak by liście się rozwinęły i znów stawiamy czajniczek na 3 minuty na podgrzewacz.
Wlewamy zalewamy herbatę do pełna czajniczka i ostatecznie parzymy 3 minuty.
Rozlewamy herbatę do wyparzonych lub ogrzanych filiżanek bezpośrednio po zaparzeniu - uzupełniając wrzątkiem lub mlekiem jak kto lubi i jaka mocna chce mieć. Słodzimy cukrem lub miodem albo podajemy gorzką z osobno podaną konfiturą.
Nigdy nie trzymamy zaparzonej tzw. esencji na potem.