9 produktów spożywczych, które jesz źle

  • 4

Od czosnku i pomidorów, po nasiona lnu i jogurt - oto krótka lista produktów żywnościowych, które prawdopodobnie cały czas jedliście źle. Przeczytajcie jak to zmienić.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
9 produktów spożywczych, które jesz źle
fot. Fotolia
Pomidory

Jeśli chcesz, aby twój organizm wchłonął jak najwięcej likopenu - przeciwutleniacza, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory - należy jeść je grillowane lub pieczone. W rzeczywistości, nawet sos pomidorowy jest lepszy pod tym względem niż pomidory surowe.

Nasiona lnu

Nasiona lnu są dobre dla twojego zdrowia. Zawierają wszystko: od witamin do elementów przeciwrakowych. Ale przestań jeść je w całości! Zjedzone w taki sposób nie są strawione, w związku z czym, wydalamy je nie wykorzystując cennych substancji, które posiadają. Najlepiej więc zmielić je przed spożyciem.

Warzywa

Nie gotuj i nie grilluj warzyw. Enzym mirozynaza, który pomaga w walce z nowotworami, jest zniszczony podczas większości tradycyjnych intensywnych metod gotowania. Gotowanie na parze jest delikatniejsze.

Czerwone wino

W przeciwieństwie do tego, co znawcy wina twierdzą, lepiej nie pozwalać na to, aby wino "oddychało" przez godzinę po odkorkowaniu. Wino może smakować lepiej, ale kwasy organiczne i inne elementy, które uważa się za korzystne dla zdrowia, zaczynają się po niedługim czasie rozkładać. Zyskujemy lepszy smak, ale tracimy cenne substancje.

w
Zdjęcie: Fotolia

Truskawki

Nie krój ich. Wiele ze składników odżywczych, jak witamina C, są wrażliwe na tlen i światło. Tak więc, siekanie ich do sałatek czy blendowanie na smoothie może zmiejszyć ich korzystny wpływ na zdrowie.

Jogurt

Gdy jogurt postał w lodówce jakiś czas i po otworzeniu znajdujesz na powierzchni warstwę wodnistego płynu, czy wylewasz ten płyn do zlewu? Nie rób tego! Jest on dla ciebie bardzo dobry - zawiera białka i witaminę B12.

 y
Zdjęcie: Fotolia

Warzywa mrożone

Nie unikaj ich. Naukowcy brytyjscy odkryli, że większość mrożonek zawiera więcej przeciwutleniaczy i witamin C niż warzywa świeże.

Czarna herbata

Nie dodawaj mleka. W przeciwieństwie do popularnych przypuszczeń, właściwości przeciwutleniaczowe nie anulują się z dodatkiem produktów mlecznych, za to wszystkie korzyści sercowo-naczyniowe giną.

h
Zdjęcie: Fotolia

Czosnek

Posiekaj go i zostaw na chwilę. W przeciwieństwie do czerwonego wina i truskawek, czosnek tak naprawdę zyskuje w kontakcie z powietrzem. Alicyna - organiczny związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym, będzie łatwiej absorbowany jeśli pozwolisz posiekanemu czosnku poleżeć co najmniej 10 minut.


Odkryj wartości odżywcze warzyw >>>