
Pomidory
Jeśli chcesz, aby twój organizm wchłonął jak najwięcej likopenu - przeciwutleniacza, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory - należy jeść je grillowane lub pieczone. W rzeczywistości, nawet sos pomidorowy jest lepszy pod tym względem niż pomidory surowe.
Nasiona lnu
Nasiona lnu są dobre dla twojego zdrowia. Zawierają wszystko: od witamin do elementów przeciwrakowych. Ale przestań jeść je w całości! Zjedzone w taki sposób nie są strawione, w związku z czym, wydalamy je nie wykorzystując cennych substancji, które posiadają. Najlepiej więc zmielić je przed spożyciem.
Warzywa
Nie gotuj i nie grilluj warzyw. Enzym mirozynaza, który pomaga w walce z nowotworami, jest zniszczony podczas większości tradycyjnych intensywnych metod gotowania. Gotowanie na parze jest delikatniejsze.
Czerwone wino
W przeciwieństwie do tego, co znawcy wina twierdzą, lepiej nie pozwalać na to, aby wino "oddychało" przez godzinę po odkorkowaniu. Wino może smakować lepiej, ale kwasy organiczne i inne elementy, które uważa się za korzystne dla zdrowia, zaczynają się po niedługim czasie rozkładać. Zyskujemy lepszy smak, ale tracimy cenne substancje.

Zdjęcie: Fotolia
Truskawki
Nie krój ich. Wiele ze składników odżywczych, jak witamina C, są wrażliwe na tlen i światło. Tak więc, siekanie ich do sałatek czy blendowanie na smoothie może zmiejszyć ich korzystny wpływ na zdrowie.
Jogurt
Gdy jogurt postał w lodówce jakiś czas i po otworzeniu znajdujesz na powierzchni warstwę wodnistego płynu, czy wylewasz ten płyn do zlewu? Nie rób tego! Jest on dla ciebie bardzo dobry - zawiera białka i witaminę B12.

Zdjęcie: Fotolia
Warzywa mrożone
Nie unikaj ich. Naukowcy brytyjscy odkryli, że większość mrożonek zawiera więcej przeciwutleniaczy i witamin C niż warzywa świeże.
Czarna herbata
Nie dodawaj mleka. W przeciwieństwie do popularnych przypuszczeń, właściwości przeciwutleniaczowe nie anulują się z dodatkiem produktów mlecznych, za to wszystkie korzyści sercowo-naczyniowe giną.

Zdjęcie: Fotolia
Czosnek
Posiekaj go i zostaw na chwilę. W przeciwieństwie do czerwonego wina i truskawek, czosnek tak naprawdę zyskuje w kontakcie z powietrzem. Alicyna - organiczny związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym, będzie łatwiej absorbowany jeśli pozwolisz posiekanemu czosnku poleżeć co najmniej 10 minut.
Odkryj wartości odżywcze warzyw >>>
Jeśli chcesz, aby twój organizm wchłonął jak najwięcej likopenu - przeciwutleniacza, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory - należy jeść je grillowane lub pieczone. W rzeczywistości, nawet sos pomidorowy jest lepszy pod tym względem niż pomidory surowe.
Nasiona lnu
Nasiona lnu są dobre dla twojego zdrowia. Zawierają wszystko: od witamin do elementów przeciwrakowych. Ale przestań jeść je w całości! Zjedzone w taki sposób nie są strawione, w związku z czym, wydalamy je nie wykorzystując cennych substancji, które posiadają. Najlepiej więc zmielić je przed spożyciem.
Warzywa
Nie gotuj i nie grilluj warzyw. Enzym mirozynaza, który pomaga w walce z nowotworami, jest zniszczony podczas większości tradycyjnych intensywnych metod gotowania. Gotowanie na parze jest delikatniejsze.
Czerwone wino
W przeciwieństwie do tego, co znawcy wina twierdzą, lepiej nie pozwalać na to, aby wino "oddychało" przez godzinę po odkorkowaniu. Wino może smakować lepiej, ale kwasy organiczne i inne elementy, które uważa się za korzystne dla zdrowia, zaczynają się po niedługim czasie rozkładać. Zyskujemy lepszy smak, ale tracimy cenne substancje.
Zdjęcie: Fotolia
Truskawki
Nie krój ich. Wiele ze składników odżywczych, jak witamina C, są wrażliwe na tlen i światło. Tak więc, siekanie ich do sałatek czy blendowanie na smoothie może zmiejszyć ich korzystny wpływ na zdrowie.
Jogurt
Gdy jogurt postał w lodówce jakiś czas i po otworzeniu znajdujesz na powierzchni warstwę wodnistego płynu, czy wylewasz ten płyn do zlewu? Nie rób tego! Jest on dla ciebie bardzo dobry - zawiera białka i witaminę B12.
Zdjęcie: Fotolia
Warzywa mrożone
Nie unikaj ich. Naukowcy brytyjscy odkryli, że większość mrożonek zawiera więcej przeciwutleniaczy i witamin C niż warzywa świeże.
Czarna herbata
Nie dodawaj mleka. W przeciwieństwie do popularnych przypuszczeń, właściwości przeciwutleniaczowe nie anulują się z dodatkiem produktów mlecznych, za to wszystkie korzyści sercowo-naczyniowe giną.
Zdjęcie: Fotolia
Czosnek
Posiekaj go i zostaw na chwilę. W przeciwieństwie do czerwonego wina i truskawek, czosnek tak naprawdę zyskuje w kontakcie z powietrzem. Alicyna - organiczny związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym, będzie łatwiej absorbowany jeśli pozwolisz posiekanemu czosnku poleżeć co najmniej 10 minut.
Odkryj wartości odżywcze warzyw >>>
Nina W.
Dinah
karola25
LauraLaura