SKŁAD GRZYBÓW I ICH WŁAŚCIWOŚCI
Pod względem chemicznym grzyby różnią się między sobą. Głównym ich składnikiem stanowiącym ok. 90% ich masy jest woda. 30 – 50% substancji suchej stanowią białka, pozostała część to cukry tłuszcze i składniki mineralne. Grzyby poza tymi elementami zawierają także związki wapnia i fosforu, a ponadto cenne dla organizmu pierwiastki takie jak: magnez, żelazo, fluor, miedź, mangan, kobalt i tytan!
Leśne skarby są niezwykle bogate w witaminy z grypy B, a w owocnikach o żółtym miąższu wykryto prowitaminę A. Nie może umknąć naszej uwadze również fakt, że w grzybach występuje przeciwkrzywiczna witamina D, której nie znajdziemy w roślinach zielonych. Świetną informacją jest przede wszystkim to, że podczas procesów kulinarnych nie ulega ona zniszczeniu!
Liczne gatunki grzybów posiadają zdolność biosyntezy aktywnych związków, które mają działanie przeciwnowotworowe. Związki te izolowane są z owocników i grzybni. Nierzadko wspomagają one organizmy w chorobach bakteryjnych, wirusowych, a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi czy zapobiegają zakrzepom żylnym.
CO NA TO NAUKOWCY?
W czasopismach naukowych spotkać można różne poglądy na temat znaczenia grzybów w żywieniu człowieka. Opinia niemieckiego naukowca – Zellnera dotycząca twierdzenia niestrawności grzybów z powodu zawartej w nich chityny, jest już nieaktualna. Warto wiedzieć, że niektóre opinie często przeceniają grzyby jako wartościowe źródło białka (porównywane z mięsem). Jaka jest prawda o grzybach?
Do niedawana, najpopularniejszym poglądem był ten stworzony przez mikologa F. Smotlachy, który sądził iż grzyby to naturalne, biologiczne uzupełnienie naszego pożywienia. Ten czeski naukowiec twierdzi, że kochamy je ze względu na wartości smakowe i zapachowe. Wielu dzisiejszych uczonych z całego świata, dzięki szczegółowej analizie biochemicznej grzybów udowadnia jednak, że ich skład jest niezwykle bogaty!
Polscy naukowcy opracowali metodę pozyskiwania chitozonu ze ścian komórkowych grzybów. Substancja ta ma szerokie zastosowanie w medycynie, farmakologii, a nawet w kosmetyce!
Używanie opatrunków z chitozanem przyspiesza zabliźnianie trudno gojących się ran. Substancja ta jest także wykorzystywana do produkcji otoczek na leki, a od niedawna, jest stosowana jako środek odchudzający.
Przy pomocy chitozanu można również oczyszczać ścieki. Polimer wychwytuje znakomicie metale ciężkie i barwniki. Działanie sorpcyjne chitozanu można także wykorzystywać w barwieniu tkanin i papieru!
JAKIE GRZYBY WARTO JEŚĆ?
Do najczęściej spożywanych grzybów w Europie należą pieczarki, a przeciętny jej mieszkaniec zjada ich ok. 6 kilogramów rocznie! To świetna wiadomość, ponieważ w ich składzie oprócz wartościowego białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów znajdziemy również cenny dla organizmu miedź, selen, jod, witaminę A, E i B, a także dobroczynny błonnik!
Grzyby, które powinny znaleźć się w naszej diecie to trufle i smardze bogate w potas i fosfor! W doskonale nam znanych kurkach i borowikach również znajdują się pokłady cennych dla zdrowia witamin. W tych owocach lasu znaleźć można cenną dla naszego zdrowia witaminę C!
Właściwości lecznicze posiada także maślak wytworny! Ten cudowny przedstawiciel naszych lasów nadaje się na nalewkę, którą warto pić przy silnych bólach głowy!
Często goszczący na Waszych stołach rydz to pyszny kąsek, ale także znakomity lek! Przy kamicy nerkowej stosowany jest preparat z pospolitego mleczaja (rydza). Owocniki tego rodzaju po uszkodzeniu wydzielają tzw. mleczko o różnych kolorach i smakach, które pozytywnie wpływa na chory organizm.
Warto pamiętać, że najwięcej związków nieorganicznych znajduje się w skórce kapeluszy grzybów, ponieważ na ich powierzchnię opadają różne, groźne dla zdrowia substancje takie jak np. ołów! Jest to duża wskazówka dla tych, którzy leśnych przysmaków szukają przy ruchliwych dragach i autostradach!
Jak często stawiacie na grzyby w swoich potrawach? Mamy nadzieję, że nasz artykuł zachęci Was do spożywania ich, nie tylko w celach smakowych, ale także zdrowotnych!
Sprawdźcie 4 rady jak bezpiecznie zbierać grzyby >>>
Pod względem chemicznym grzyby różnią się między sobą. Głównym ich składnikiem stanowiącym ok. 90% ich masy jest woda. 30 – 50% substancji suchej stanowią białka, pozostała część to cukry tłuszcze i składniki mineralne. Grzyby poza tymi elementami zawierają także związki wapnia i fosforu, a ponadto cenne dla organizmu pierwiastki takie jak: magnez, żelazo, fluor, miedź, mangan, kobalt i tytan!
Leśne skarby są niezwykle bogate w witaminy z grypy B, a w owocnikach o żółtym miąższu wykryto prowitaminę A. Nie może umknąć naszej uwadze również fakt, że w grzybach występuje przeciwkrzywiczna witamina D, której nie znajdziemy w roślinach zielonych. Świetną informacją jest przede wszystkim to, że podczas procesów kulinarnych nie ulega ona zniszczeniu!
Liczne gatunki grzybów posiadają zdolność biosyntezy aktywnych związków, które mają działanie przeciwnowotworowe. Związki te izolowane są z owocników i grzybni. Nierzadko wspomagają one organizmy w chorobach bakteryjnych, wirusowych, a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi czy zapobiegają zakrzepom żylnym.
CO NA TO NAUKOWCY?
W czasopismach naukowych spotkać można różne poglądy na temat znaczenia grzybów w żywieniu człowieka. Opinia niemieckiego naukowca – Zellnera dotycząca twierdzenia niestrawności grzybów z powodu zawartej w nich chityny, jest już nieaktualna. Warto wiedzieć, że niektóre opinie często przeceniają grzyby jako wartościowe źródło białka (porównywane z mięsem). Jaka jest prawda o grzybach?
Do niedawana, najpopularniejszym poglądem był ten stworzony przez mikologa F. Smotlachy, który sądził iż grzyby to naturalne, biologiczne uzupełnienie naszego pożywienia. Ten czeski naukowiec twierdzi, że kochamy je ze względu na wartości smakowe i zapachowe. Wielu dzisiejszych uczonych z całego świata, dzięki szczegółowej analizie biochemicznej grzybów udowadnia jednak, że ich skład jest niezwykle bogaty!
Polscy naukowcy opracowali metodę pozyskiwania chitozonu ze ścian komórkowych grzybów. Substancja ta ma szerokie zastosowanie w medycynie, farmakologii, a nawet w kosmetyce!
Używanie opatrunków z chitozanem przyspiesza zabliźnianie trudno gojących się ran. Substancja ta jest także wykorzystywana do produkcji otoczek na leki, a od niedawna, jest stosowana jako środek odchudzający.
Przy pomocy chitozanu można również oczyszczać ścieki. Polimer wychwytuje znakomicie metale ciężkie i barwniki. Działanie sorpcyjne chitozanu można także wykorzystywać w barwieniu tkanin i papieru!
JAKIE GRZYBY WARTO JEŚĆ?
Do najczęściej spożywanych grzybów w Europie należą pieczarki, a przeciętny jej mieszkaniec zjada ich ok. 6 kilogramów rocznie! To świetna wiadomość, ponieważ w ich składzie oprócz wartościowego białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów znajdziemy również cenny dla organizmu miedź, selen, jod, witaminę A, E i B, a także dobroczynny błonnik!
Grzyby, które powinny znaleźć się w naszej diecie to trufle i smardze bogate w potas i fosfor! W doskonale nam znanych kurkach i borowikach również znajdują się pokłady cennych dla zdrowia witamin. W tych owocach lasu znaleźć można cenną dla naszego zdrowia witaminę C!
Właściwości lecznicze posiada także maślak wytworny! Ten cudowny przedstawiciel naszych lasów nadaje się na nalewkę, którą warto pić przy silnych bólach głowy!
Często goszczący na Waszych stołach rydz to pyszny kąsek, ale także znakomity lek! Przy kamicy nerkowej stosowany jest preparat z pospolitego mleczaja (rydza). Owocniki tego rodzaju po uszkodzeniu wydzielają tzw. mleczko o różnych kolorach i smakach, które pozytywnie wpływa na chory organizm.
Warto pamiętać, że najwięcej związków nieorganicznych znajduje się w skórce kapeluszy grzybów, ponieważ na ich powierzchnię opadają różne, groźne dla zdrowia substancje takie jak np. ołów! Jest to duża wskazówka dla tych, którzy leśnych przysmaków szukają przy ruchliwych dragach i autostradach!
Jak często stawiacie na grzyby w swoich potrawach? Mamy nadzieję, że nasz artykuł zachęci Was do spożywania ich, nie tylko w celach smakowych, ale także zdrowotnych!
Sprawdźcie 4 rady jak bezpiecznie zbierać grzyby >>>