Zupa chuda jewa i brukiew

Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa znalazły się kolejne 2 produkty.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zupa chuda jewa i brukiew
Chuda jewa to tradycyjna śląska polewka przygotowywana na maślance lub kwaśnym mleku, podawana z chlebem lub ziemniakami. Bardzo popularna na Śląsku Cieszyńskim, żartobliwie nazwana tak przez Ślązaków.

Znajdziemy w niej wędzony boczek, kminek, czosnek.

Drugim produktem, jaki znalazł się na liście ministerstwa jest brukiew, inaczej zwana karpielem lub kwaki.
Jest to warzywo powstałe na skutek skrzyżowania ze sobą rzepy oraz kapusty, przez co ma gorzkawy lekko ostry smak.

Województwo śląskie wręcz słynie z bogactwa tradycyjnych regionalnych produktów toteż coraz zasila listę ministerstwa nowymi pozycjami, cały czas napływaja do ministerstwa kolejne wnioski o uznanie produktu jako tradycyjny.