Soczewica jest bardzo pożywna, tania i łatwa w przygotowaniu. Warto przygotować zupę z wykorzystaniem soczewicy, gdyż zawiera dużą ilość witamin i kwasu foliowego, który jest niezbędnym czynnikiem wzrostu oraz rozwoju. Moja zupa zrobiona jest z czerwonej soczewicy, ale możecie użyć także zielonej.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 6 marchewek
- pietruszka
- 1/3 selera
- 3 cebule
- 2 ziemniaki
- 1/2 kostki masła
- 8 cm świeżego imbiru
- 300 ml mleczka kokosowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- curry
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- grzanki ziołowe
Sposób przygotowania:
Wywar warzywny: obierz marchewkę, pietruszkę, selera, umyj w zimnej wodzie i podziel na mniejsze kawałki. 4 cm imbiru pokrój w plastry. Do garnka wlej 3 litry wody. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa, imbir, oraz ziele angielskie, liść laurowy, posól i gotuj aż warzywa zmiękną. Następnie odcedź wywar.
Obierz pozostałe warzywa, umyj w zimnej wodzie. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę i ziemniaki w kostkę i podsmaż na złoto na łyżce masła.
Czerwoną soczewicę przelej zimną wodą. Soczewicę oraz podsmażone warzywa dodaj do przecedzonego wywaru warzywnego. Gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Następnie, jeszcze gorące dokładnie zmiksuj.
Krem wstaw na mały ogień. Dodaj resztę masła. Przetarty imbir (4cm, które zostały). Przypraw solą, pieprzem, curry oraz słodką papryką. Dolej mleczko kokosowe. Zagotuj.
Zupę krem z soczewicy podaję z natka pietruszki oraz ziołowymi. Życzę smacznego:)
Zobacz film, na którym robię zupę krem z czerwonej soczewicy
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
A czy Wy lubicie dania z soczewicy? Macie jakieś pomysł na obiad z soczewicy?