Czekoladowe tajemnice

Co w sobie kryje czekolada?

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Czekoladowe tajemnice
Trafiła do nas z krajów tropikalnych. Czekolada i kakao są produkowane z nasion kakaowca. Z jego ziaren od najdawniejszych czasów przyrządzano pożywny, bardzo smaczny napój, ale również leki, gdyż nasiona zawierają substancje pobudzające, dlatego często jest to jeden ze składników leków nasercowych.

W XVI w. kakao trafiło do Hiszpanii, potem do Włoch i Francji.Dzisiaj produkty wytwarzane z kakao znane są na całym świecie i mają ogromną rzeszę swoich fanów. Czekolada powstaje po sfermentowaniu ziaren kakaowca, ususzeniu ich i prażeniu. Po zmieleniu, dodaniu cukru i przypraw, przepuszcza się je przez specjalne prasy i poddaje procesom uzdatniania. Na końcu powstają płaskie, gładkie i suche arkusze czekolady. W takiej postaci już można je przetwarzać na wyśmienite smakołyki.

Tradycyjnie dodajemy kakao do wypieków i pijemy jako napój mleczny. Do wypieków najlepiej używać mocno odtłuszczonego i bardziej aromatycznego kakao. Jeśli chodzi o czekoladę to zawiera ona zwykle ok. 30% tłuszczu i 50% cukru, ma więc dużą wartość odżywczą i energetyczną. Nie tylko dodaje nam do posiłków więcej kalorii ale też energii w trudnych warunkach atmosferycznych. Podaje się ją astronautom, podróżnikom, alpinistom, oraz naszym pociechom jadącym na obóz narciarski.

Ostatnio czekolada zostaje wykorzystywana w oryginalny sposób jako dodatek do mięs i ryb. Ja jednak wolę tradycyjny sposób dodawania sobie energii i idę przyrządzić kakao a do tego jakaś niewinna czekoladka.