1, Podczas gotowania uzywaj zawsze pokrywek do garnkow. Gotowanie bez pokrywek wydluza czas przyrzadzania potraw a cieplo, czyli tym samym energia "ucieka".
2. Patelnie i garnki powinny miec zawsze rowne dno, aby mialy dobry kontakt z plyta pieca a energia tym samym nie uciekala.
3. Plytka pieca, na ktorej stawiamy garnek powinna byc wielkoscia dopasowana do jego wielkosci.
4. Podczas gotowania na piecu elektrycznym mozna 10-15 minut przed koncem gotowania przykrecic kurek pieca o jeden stopien nizej.
5. Przy potrawach, ktore dlugo sie gotuja mozna wylaczyc piec kilka minut przed koncem gotowania. Plytka pieca i tak pozostaje jeszcze dlugo ciepla.
6. Ziemniaki i warzywa nie musza plywac w wielkich ilosciach wody podczas gotowania. Wystarczy, jesli beda w niej lekko zanurzone.
7. Przygotowanie potraw w szybkowarze lub na patelni pozwala na mniejsze zuzycie energii niz w piekarniku.
8. Podczas przygotowywania potraw w piekarniku funkcja termoobiegu jest efektywniejsza niz grzanie dolne.
9.Tak, jak przy gotowaniu, tak i przy pieczeniu mozna zuzywac reszte ciepla. Jesli temperatura pieczenia zostala osiagnieta mozna wylaczyc piekarnik kilka minut przed koncem pieczenia.
10. Wode na herbate lepiej gotowac w czajniku elektrycznym, niz w czajniku na piecu, poniewaz czajnik elektryczny zuzywa o wiele mniej energii.
2. Patelnie i garnki powinny miec zawsze rowne dno, aby mialy dobry kontakt z plyta pieca a energia tym samym nie uciekala.
3. Plytka pieca, na ktorej stawiamy garnek powinna byc wielkoscia dopasowana do jego wielkosci.
4. Podczas gotowania na piecu elektrycznym mozna 10-15 minut przed koncem gotowania przykrecic kurek pieca o jeden stopien nizej.
5. Przy potrawach, ktore dlugo sie gotuja mozna wylaczyc piec kilka minut przed koncem gotowania. Plytka pieca i tak pozostaje jeszcze dlugo ciepla.
6. Ziemniaki i warzywa nie musza plywac w wielkich ilosciach wody podczas gotowania. Wystarczy, jesli beda w niej lekko zanurzone.
7. Przygotowanie potraw w szybkowarze lub na patelni pozwala na mniejsze zuzycie energii niz w piekarniku.
8. Podczas przygotowywania potraw w piekarniku funkcja termoobiegu jest efektywniejsza niz grzanie dolne.
9.Tak, jak przy gotowaniu, tak i przy pieczeniu mozna zuzywac reszte ciepla. Jesli temperatura pieczenia zostala osiagnieta mozna wylaczyc piekarnik kilka minut przed koncem pieczenia.
10. Wode na herbate lepiej gotowac w czajniku elektrycznym, niz w czajniku na piecu, poniewaz czajnik elektryczny zuzywa o wiele mniej energii.
annajot
niz w czajniku ale na jakim piecu ? ? ?
jarek-energy
Małgorzata mieszka w niemczech gdzie niedozwolone sa piece np. na wegiel , więc chodzi tu zapewne o piec elektryczny
malgorzata
kurde, nawet nie wiedzialam, ze sa niedozwolone....
ale rzeczywiscie chodzilo mi o piec elektryczny!
cremebrule
a potrawy pieczone sa zdrowsze niz smazone...
ech zawsze trza jakiegos srodka szukac... ;)