Jakie właściwości ma kasza?

  • 2

Nie od dziś wiadomo, że kasza jest bardo zdrowa. Dlaczego?Sprawdź jakie ma właściwości odżywcze i jedź jej więcej!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jakie właściwości ma kasza?
fot. Fotolia

Kasza to temat rzeka. Nie sposób się nią nie zachwycać i nie opisywać wielości jej zalet. Tematem tego wpisu są wartości odżywcze.
Niejednokrotnie podkreśla się, że kasze są bardziej wartościowe niż ryż, ziemniaki czy makaron. Są bogate w skrobie, która następnie jest rozkładana powoli na energię. Zawierają również dużo witaminy B i E oraz kwasu foliowego. Dostarczają organizmowi również dużo potasu, żelaza, magnezu, cynku, manganu oraz miedzi.

Mają również specjalne właściwości w zależności od ich rodzaju.

Kasza gryczana jest szczególnie bogata w białko. Z tego powodu zaleca się ją osobom z problemami z pracą jelit.

Kasza jaglana ma w składzie białko, lecytynę oraz krzemionkę, która korzystanie działa na kości. Poleca się ją osobom z alergią i niedokrwistością.

Kasza jęczmienna dostarcza nam sporą dawkę witaminy PP oraz rozpuszczalnego błonnika.

Kuskus posiada wiele błonnika, węglowodanów, witaminy B1 oraz żelaza.

Kasza manna jest lekko strawna. Zawiera też dużo jodu oraz skrobi. Zaleca się jej spożywanie podczas schorzeń trzustki oraz innych przebiegających jednocześnie z gorączką.

Kasza kukurydziana bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Poleca się ją jako profilaktykę miażdżycy. Uważa się również, że wzmacnia serce.

Nie dla każdego
Kasza jednak nie jest dla każdego. Mimo wielu zalet i właściwości nie wszyscy powinni ją jeść. Do osób, dla których kasza nie jest szczególnie polecana, należą ludzi cierpiący z powodu wrzodów żołądka, dwunastnicy, nadkwaśnego nieżytu żołądka czy refluksu żołądkowo-przełykowego. Kasz zawiera dużo fosforu, siarki oraz chloru. Z tego powodu może podrażniać.

Rodzaje kaszy - sprawdź czy je znasz! >>>