Jak zrobić ryż smażony?

  • 1

Ryż smażony to proste danie, bardzo popularne w krajach azjatyckich. Do jego przygotowania wystarczy ugotowany ryż, warzywa, przyprawy i jajka. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni i przekładamy na talerze.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ryż smażony?
fot. Fotolia
Do przygotowania smażonego ryżu możemy wykorzystać ziarno, które zostało nam niewykorzystane z dnia poprzedniego, dobrze żeby było ugotowane na sypko. Do tej potrawy będzie pasować właściwie każdy rodzaj ryżu.

Jak przygotowujemy ryż smażony?

 Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i wszystko mieszając smażymy kilka minut.

Do tak przygotowanej bazy, możemy używać dodatków różnego rodzaju, według naszego uznania.
  • Dodajemy posiekany w cienkie paski imbir, chili i przyprawę curry. Następnie dodajemy warzywną mieszankę chińską i mamy potrawę na styl azjatycki.
  • pokrojone świeże warzywa- cebula, cukinia, papryka, czy pomidory z bazylią dodadzą naszemu daniu pięknego kolorowego wyglądu i wielu witamin.
  •  Dla osób niewyobrażających sobie obiadu bez mięsa, dobrym dodatkiem będą pokrojone w kostkę kawałki kurczaka lub wędzonego boczku.
  •  Wystarczy także kilka rozkłóconych jajek, posiekany szczypiorek i kurkuma, by otrzymać barwne i smaczne danie.
Oczywiście to nie wszystkie możliwości podania tej potrawy, każdy może ją modyfikować według uznania lub zawartości lodówki.

Jak sprawić by smak naszej potrawy nabrał jeszcze ciekawszego smaku?
  • ryż przed ugotowaniem uprażmy na małej ilości oleju,
  • po przełożeniu do miseczek posypmy ją uprażonymi wcześniej orzechami lub ziarnami,
  • polejmy potrawę odrobiną oleju sezamowego,
  • udekorujmy ją świeżymi listkami kolendry.