Do przygotowania smażonego ryżu możemy wykorzystać ziarno, które zostało nam niewykorzystane z dnia poprzedniego, dobrze żeby było ugotowane na sypko. Do tej potrawy będzie pasować właściwie każdy rodzaj ryżu.
Jak przygotowujemy ryż smażony?
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i wszystko mieszając smażymy kilka minut.
Do tak przygotowanej bazy, możemy używać dodatków różnego rodzaju, według naszego uznania.
Jak sprawić by smak naszej potrawy nabrał jeszcze ciekawszego smaku?
Jak przygotowujemy ryż smażony?
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekany czosnek. Wsypujemy ryż i wszystko mieszając smażymy kilka minut.
Do tak przygotowanej bazy, możemy używać dodatków różnego rodzaju, według naszego uznania.
- Dodajemy posiekany w cienkie paski imbir, chili i przyprawę curry. Następnie dodajemy warzywną mieszankę chińską i mamy potrawę na styl azjatycki.
- pokrojone świeże warzywa- cebula, cukinia, papryka, czy pomidory z bazylią dodadzą naszemu daniu pięknego kolorowego wyglądu i wielu witamin.
- Dla osób niewyobrażających sobie obiadu bez mięsa, dobrym dodatkiem będą pokrojone w kostkę kawałki kurczaka lub wędzonego boczku.
- Wystarczy także kilka rozkłóconych jajek, posiekany szczypiorek i kurkuma, by otrzymać barwne i smaczne danie.
Jak sprawić by smak naszej potrawy nabrał jeszcze ciekawszego smaku?
- ryż przed ugotowaniem uprażmy na małej ilości oleju,
- po przełożeniu do miseczek posypmy ją uprażonymi wcześniej orzechami lub ziarnami,
- polejmy potrawę odrobiną oleju sezamowego,
- udekorujmy ją świeżymi listkami kolendry.
SylaUla