Kasia i Kurt gotują: Łosoś z krewetkami

Mistrz kuchni Kurt Scheller pokazuje Kasi Cichopek sposób na łososia pieczonego w niskiej temperaturze z krewetkami.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kasia i Kurt gotują: Łosoś z krewetkami
Nie każde danie, które wygląda jak z ekskluzywnej restauracji, jest trudne do przygotowania! To przypadek doskonałego, soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z dodatkiem krewetek i ziemniaczanych kuleczek. Niebo w gębie!

Ryba pieczona w niskiej temperaturze (75 st.C) na pewno będzie soczysta. To trik kucharzy, który Kurt zdradził Kasi na tej lekcji gotowania.
 

Przepis na Łososia z krewetkami
 

                      http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2012/11/30/12079.jpg


Składniki:

- 120 g fileta z łososia (na osobę)

- 120 g kapusty włoskiej (na osobę)

- kilka surowych krewetek

- 4 ziemniaki

- 100 ml śmietany 36%

- gałka muszkatołowa

- liść laurowy

- pieprz

- sól morska

- oliwa extra virgin

 

Przygotowanie:

 

1.Doprawiłam łososia solą, oliwą i liściem laurowym. Wstawiłam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 75?C. Posiekałam kapustę.

 

2. Z ziemniaków wycięłam specjalną łyżką kulki. Na kilka minut wrzuciłam je do osolonego wrzątku. Obrałam krewetki.

 

3. Udusiłam w śmietanie kapustę, aż stała się miękka. Doprawiłam ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

4. Podsmażyłam ziemniaki na złoty kolor. Dodałam do nich krewetki. Gdy stały się różowe, wyłożyłam wszystkie składniki dania na talerz.

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2012/10/29/11731.jpg 


Źródło: Party