Kasia przekonała się, jak cudowny aromat zyskują warzywa, gdy się doda do nich oleju sezamowego. Nauczyła się też, że imbir najłatwiej obrać… łyżką!
Wystarczy kilka przypraw, by zwykłego indyka zamienić w azjatyckie danie!
Przepis na: Indyka z warzywami
Składniki:
- 4 kawałki piersi indyka
- 3 żółtka
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 100 ml bulionu drobiowego
- sok z 2 limonek
- 4 łyżki miodu
- łyżka posiekanego imbiru
- drobno posiekana gałązka trawy cytrynowej
- 4 pieczarki
- warzywa: marchewka, por, seler, cukinia, 2 liście kapusty pekińskiej, cebula, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- natka kolendry
Wykonanie:
1. Obrałam i pokroiłam imbir. Posiekałam warzywa oraz pieczarki. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, po chwili dodałam warzywa.
2. Gdy warzywa usmażyły się na chrupko, doprawiłam je sosami sojowym i ostrygowym, olejem sezamowym oraz posiekaną kolendrą.
3. Wymieszałam żółtka z 2 łyżkami skrobi i odrobiną wody. Indyka zanurzyłam w panierce
i usmażyłam mięso na złoty kolor.
4. Podgrzałam bulion z miodem, imbirem, trawą cytrynową i sokiem z limonki. Dodałam łyżkę skrobi. Po zagotowaniu zdjęłam z ognia. Mięso na talerzu polałam sosem, obok ułożyłam warzywa.
Kasia i Kurt gotują: Indyk z warzywami
Kurt zaprosił Kasię na wspólne gotowanie w azjatyckim stylu. Efekt? Indyk z warzywami pachnący imbirem i trawą cytrynową.
ocena: 4/5 głosów: 1