Kasia Cichopek-Hakiel kocha dobre jedzenie, choć nie każde danie potrafi przygotować. Dzięki Kurtowi Schellerowi poznaje tajniki kuchni.
Kasia Cichopek-Hakiel chciała podszkolić swoje kulinarne umiejętności, Kurt Scheller zgodził się ją uczyć. Na dobry początek Kasia Cichopek-Hakiel pod okiem mistrza Kurta Schellera zrobiła klasyczne risotto z szafranem.
Przepis na: Risotto z szafranem:
Składniki:
- garść ryżu do risotto: arborio lub carnaroli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 g masła
- mała biała cebula
- 50 ml białego wina
- 500 ml bulionu z kurczaka lub wody
- opakowanie szafranu
- 20 surowych (szarych) obranych krewetek
- sól i pieprz
- sos balsamiczny
- suszone pomidory
Wykonanie:
1. W garnku rozgrzałam oliwę i masło, na których zeszkliłam cebulę. Gdy zmiękła, dodałam ryż, a po chwili – wino.
2. Gdy ryż wchłonął płyn, wlałam szklankę bulionu i zabrałam się za usuwanie z krewetek czarnej nitki (to jelito, trzeba wyjąć!).
3. Dolewałam po trochu resztę wywaru, a gdy ryż się ugotował, dodałam namoczony w wodzie szafran i 2 łyżki masła.
4. Jeszcze krewetki, które gotowałam w ryżu 2-3 minuty, sól i pieprz. Ozdobiłam danie sosem balsamicznym i suszonym pomidorem.
Kasia i Kurt gotują: Risotto z szafranem
Kasia Cichopek-Hakiel i Kurt Scheller gotują: Risotto z szafranem. Zobacz przepis na risotto z szafranem.
ocena: 4/5 głosów: 2
zozolek
Babciagramolka
kołczu
Swoją drogą - gdzie go kupujecie jeśli kupujecie? I za ile? :)
Babciagramolka
Ja kupuję na stoiskach z orientalną żywnoscia lub w Realu na przyprawach - małe pudełeczka 0,3 g ( Kamis ) za ok . 15 zł , albo w przypływie ,, szaleństwa hiszpański po 28 zł na 1 g ( taki w szklannym malutkim słoiczku) starcza na bardzo długo .
Właśnie dla tego przeraził mnie opis w przepisie - opakowanie szafranu. Jak bym wsypała całość tego co kupuję do risotto czy innej potrawy to ,, umarł w butach" - nie do zjedzenia . A mniejszych opakowań juz nie widziałam.