Kasia i Kurt gotują: Risotto z szafranem

  • 4

Kasia Cichopek-Hakiel i Kurt Scheller gotują: Risotto z szafranem. Zobacz przepis na risotto z szafranem.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kasia i Kurt gotują: Risotto z szafranem

Kasia Cichopek-Hakiel kocha dobre jedzenie, choć nie każde danie potrafi przygotować. Dzięki Kurtowi Schellerowi poznaje tajniki kuchni.

Kasia Cichopek-Hakiel chciała podszkolić swoje kulinarne umiejętności, Kurt Scheller zgodził się ją uczyć. Na dobry początek Kasia Cichopek-Hakiel pod okiem mistrza Kurta Schellera zrobiła klasyczne risotto z szafranem.

Przepis na: Risotto z szafranem:

 

Składniki:
- garść ryżu do risotto: arborio lub carnaroli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 g masła
- mała biała cebula
- 50 ml białego wina
- 500 ml bulionu z kurczaka lub wody
- opakowanie szafranu
- 20 surowych (szarych) obranych krewetek
- sól i pieprz
- sos balsamiczny
- suszone pomidory

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzałam oliwę i masło, na których zeszkliłam cebulę. Gdy zmiękła, dodałam ryż, a po chwili – wino.

2. Gdy ryż wchłonął płyn, wlałam szklankę bulionu i zabrałam się za usuwanie z krewetek czarnej nitki (to jelito, trzeba wyjąć!).

3. Dolewałam po trochu resztę wywaru, a gdy ryż się ugotował, dodałam namoczony w wodzie szafran i 2 łyżki masła.

4. Jeszcze krewetki, które gotowałam w ryżu 2-3 minuty, sól i pieprz. Ozdobiłam danie sosem balsamicznym i suszonym pomidorem.