Najlepsze kraje dla miłośników jedzenia

  • 1

Tak, tak, najlepiej gotuje Twoja mama. I nic tak nie smakuje jak potrawy, które w dzieciństwie przygotowywała Ci babcia. A najzdrowsze, najbardziej wartościowe, najlepsze i w ogóle bezkonkurencyjne jest jedzenie domowe. Ok. Pewnie po części to prawda. Ale jednak czasem warto wyściubić nos poza własną kuchnię, spakować plecak i wyruszyć w podróż, żeby przeżyć prawdziwą kulinarną przygodę.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Najlepsze kraje dla miłośników jedzenia
fot. Fotolia
Bądźmy szczerzy: wakacje to czas jedzeniowej rozpusty. Wiadomo, podróżuje się, żeby poznać inne kultury, zobaczyć historyczne miejsca albo piękne widoki, złapać trochę opalenizny i wiatru we włosy. Ale też, co oczywiste, żeby najeść się przeróżnych pyszności.

Nigdzie indziej na świecie pizza nie smakuje tak jak ta wypiekana w kamiennych piecach według tradycyjnych receptur gdzieś w małych knajpkach na południu Włoch. Mango albo pomarańcze kupisz w pierwszym lepszym supermarkecie blisko swojego bloku, ale ich prawdziwą słodycz i smak poczujesz dopiero kosztując nieskażony długim transportem owoc w kraju, w którym rośnie.

Gdzie najlepiej wybrać się na urlop, jeśli jest się miłośnikiem naprawdę dobrego jedzenia?

1. Włochy


Kraj, który dał światu pizzę. Słynie też z miliona i jednego pomysłu na makaron. Na każdym ulicznym straganie kupimy soczyste oliwki, dojrzałe, skąpane w słońcu czerwone pomidory, świeże owoce morza, aromatyczne zioła.

Pozycje obowiązkowe:

Pasta – makarony spaghetti, tagliatelle, gnocci, lasagne i inne, z sosami pomidorowymi lub śmietanowymi, z mięsem albo z samymi warzywami, gotowane lub zapiekane
Pizza – ciasto z mąki, wody i oliwy pieczone w wysokiej temperaturze, podawane z zapiekanym serem i ulubionymi dodatkami; klasyczna jest Margherita z mozzarellą, pomidorami i bazylią
Deserypanna cotta – delikatna śmietanka gotowana z żelatyną podawana z sosem ze świeżych truskawek; gelato – wyśmienite włoskie lody o idealnej konsystencji

2. Grecja

Kuchnia grecka słynie z pysznych serów, kolorowych warzyw, ryb i mięsa baraniego. W trakcie gotowania używa się dużo czosnku, papryki, pomidorów, ziół, bakłażana, cukinii, oliwy z oliwek i wielu innych składników, które rosną na osłonecznionych zboczach gór albo są poławiane w czystych, morskich wodach.

Pozycje obowiązkowe:

Feta – ser dojrzewający owczy lub produkowany z mieszanki mleka owczego i koziego; kruchy, roztapiający się pod wpływem temperatury, świetny do zapiekanek i sałatek
Musaka – sycące danie przygotowywane na bazie mięsa mielonego i zapiekanego bakłażana z dodatkiem sosu beszamelowego i cynamonu
Dolmades – gołąbki z liści winogron z samym ryżem z oliwą lub z mięsem mielonym i oliwą

3. Japonia

Kuchnia japońska to zupełnie inny rodzaj jedzenia niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Europie. Inna kultura serwowania, inne naczynia i sztućce (pałeczki!), odmienne połączenia smakowe i egzotyczne dla nas składniki. W Japonii je się dużo ryb, owoców morza, wodorostów i ryżu.

Pozycje obowiązkowe:

Miso – zupa przygotowywana ze sfermentowanej soi; często podawana z ryżem; gęsta i rozgrzewająca
Sushi – podstawą dania jest gotowany ryż z surowymi rybami oraz warzywa; całość ułożona w idealne kształty – raj dla perfekcjonistów
Mochi – pyszne małe ciasteczka z kleiku ryżowego z owocowym lub słodkim nadzieniem; ich inna odmiana to ciasteczka daifuku (z japońskiego „wielkie szczęście”)

4. Tajlandia

Ostra, pikantna i wyrazista kuchnia tajska korzysta po części z kulinarnych tradycji Chin i Indii, ale ma też swoje oryginalne, własne receptury. W Tajlandii je się dużo skorupiaków, curry, trawy cytrynowej, mleczka kokosowego, imbiru, tofu. Każde danie obficie traktuje się przeróżnymi mieszankami przypraw.

Pozycje obowiązkowe:

Kaeng hang lay – curry słodko - kwaśne z mięsem wieprzowym i orzechami ziemnymi; całość doprawiona imbirem, kurkumą, chili
Hoi maeng pu op mo din – małże w sosie kokosowym
Bahmi – długi makaron z warzywami przyrządzany w woku
Yam – ostra sałatka z warzyw i wołowiny, mocno doprawiona chili i cytryną

5. Indie

Na całość pojęcia „kuchnia indyjska” składa się kuchnia wielu narodowości i wielu religii. Bo takie właśnie są same Indie – wielokulturowe i wielowyznaniowe. Znakiem rozpoznawczym tej kuchni są zmielone przyprawy: kardamon, kolendra, chili, imbir, gałka muszkatołowa i wiele innych sprzedawanych pojedynczo lub pod postacią mieszanek. Będąc w Indiach koniecznie trzeba spróbować potraw z glinianego pieca tandoor. Dzięki pieczeniu w bardzo wysokich temperaturach dania pozostają soczyste i aromatyczne.

Pozycje obowiązkowe:

Samosa – małe pierogi w kształcie trójkątów z nadzieniem warzywnym lub serowym; pieczone są na głębokim oleju i najczęściej ostro doprawione
Naan – chlebek z mąki pszennej pieczony w piecu tandoor; świetnie smakuje sam, a także z dodatkami takimi jak masło, czosnek, przyprawy
Lassi – oryginalny, orzeźwiający napój przygotowywany na bazie jogurtu, wody różanej i zmiksowanych owoców

6. Francja

Kuchnia ta jest synonimem romantyczności. Bo cóż może być bardziej romantycznego niż kolacja z ukochaną osobą przy świecach, chrupiącej bagietce, desce serów i winie? Francja słynie także z uroczych kafejek, w których można zjeść słodkie croissanty, wykwintne desery i wypić pyszną kawę. Kontrowersje wzbudzają mniej standardowe upodobania kulinarne Francuzów, takie jak ślimaki czy żabie udka…

Pozycje obowiązkowe:

Makaroniki – eleganckie paryskie ciasteczka z delikatną migdałową bezą ze słodkim nadzieniem; wyjątkowe, kolorowe i słodkie
Camembert – ser wytwarzany z mleka krowiego, dojrzewający, z rozpoznawalną wśród smakoszy białą warstwą pleśni
Ślimaki – ulubiona przystawka Francuzów; mogą być gotowane, zapiekane, podane w cieście lub w sosie
Croissant – rogalik z nadzieniem lub bez, formowany z ciasta… francuskiego, a jakże!

7. Meksyk

Ostatni przystanek w naszej kulinarnej wycieczce to kuchnia meksykańska. Podstawą wielu dań w tej części świata jest kukurydza, fasola, bataty i papryka chili. Popularne jest stosowanie masy, czyli składnika przypominającego mąkę kukurydzianą powstałego z przemiału kukurydzianych ziaren. Potrawy meksykańskie przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i intensywnych barw.

Pozycje obowiązkowe:

Tortilla – płaski placek wypiekany z mąki kukurydzianej lub pszennej, który zwija się w rolkę wypełniając warzywami i mięsem
Guacamole – sos przygotowany z awokado, limonki i soli; popularny do tortilli i wszelkich przystawek
Machaca – suszona wołowina stanowiąca dodatek do wielu dań
Picadillo – danie, którego podstawą jest mięso mielone z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i… bananów; obficie przyprawione cynamonem, goździkami, czosnkiem, rodzynkami i pieprzem