Le Cedre - moja wielka libańska podróż kulinarna

Czy mieliście kiedykolwiek okazję spróbować tradycyjnych libańskich potraw? Czy zastanawialiście się, czym charakteryzuje się kuchnia tego kraju? Wystarczy przekroczyć próg restauracji Le Cedre, by znaleźć się w zupełnie innym, kulinarnym świecie i odkryć magię kuchni Bliskiego Wschodu.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Le Cedre - moja wielka libańska podróż kulinarna
fot. Le Cedre
Nie trzeba być krytykiem kulinarnym z wieloletnim doświadczeniem, żeby stwierdzić, czy to, czego próbujemy (zwłaszcza, jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z odkrywaniem kuchni innego kraju) to nie tylko poddane obróbce produkty spożywcze, ale kompozycja, w której oprócz umiejętności i doświadczenia szefa kuchni "czuć" przede wszystkim... serce.

Tym właśnie ujęło mnie Le Cedre. Choć było to moje pierwsze doświadczenie z kuchnią libańską, od początku postanowiłam zdać się na wiedzę profesjonalnej obsługi. To ważne i budujące jednocześnie, kiedy po przekroczeniu progu restauracji masz poczucie, że nie jesteś klientem "jednym z wielu".

Kiedy możesz liczyć na fachową pomoc w wyborze dania, a smakując je wiesz, że kelner liczył się z twoimi sugestiami. Dzięki takiemu podejściu miałam okazję doświadczyć niebywałej kulinarnej przygody, bez potrzeby rezygnacji ze swoich kulinarnych upodobań.

Le Cedre

Odzwierciedleniem bogatej kuchni tego regionu jest karta, w której z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zakąski, dania główne, zupy, desery to zaledwie niewielka część tego, co zawiera menu oferowane przez Le Cedre. Dzięki temu, każda wizyta w tym magicznym miejscu może być fantastyczną przygodą, pełną kulinarnych doznań!

Zawsze wychodziłam z założenia, że dobra kuchnia obroni się sama. Parafrazując to stwierdzenie Le Cedre nie ma się przed czym bronić - tam jest po prostu przepysznie! Jestem przekonana, że moje zdanie podzielają wszyscy, którzy przynajmniej raz mieli przyjemność gościć w tym miejscu.

Podsumowując - nie będą zawiedzeni ci, którzy otwarci są na inną kulturę (która przecież nie pozostaje bez wpływu na kuchnię danego kraju), nie boją się odkrywania nowych smaków, a przede wszystkim cenią sobie jakość. To chyba słowo-klucz, które najtrafniej określa to, co odnajdziecie w Le Cedre.

Le Cedre  Le Cedre

O wyjątkowości Le Cedre świadczy nie tylko kompetentna, fachowa obsługa i wyśmienite dania - to także wystrój, który niewątpliwie tworzy wyjątkowy klimat tego miejsca. Bliski Wschód na wyciągnięcie ręki? Tak!

Jest elegancko, ale nie pretensjonalnie - dzięki temu Le Cedre doskonale sprawdzi się jako miejsce spotkań biznesowych, ale nie tylko - to idealne miejsce na popołudniowy obiad czy romantyczną kolację. W zależności od potrzeb, dzięki odpowiedniej konfiguracji przestrzennej, nawet pomimo obecności dużej ilości osób można poczuć się tam kameralnie i komfortowo.

Jeśli jeszcze nie odwiedziliście Le Cedre, lub nie mieliście okazji próbować libańskiej kuchni - to chyba najlepsza okazja, aby nadrobić zaległości!

Miejsce, które stworzył pan Tony Nasr ośmielę się nazwać miejscem magicznym, a o sukcesie jego restauracji niech świadczy fakt jej istnienia od osiemnastu lat na kulinarnej mapie Warszawy.

Le Cedre