Czar arabskich smaków
Kuchnia bliskowschodnia to kuchnia śródziemnomorska - bardzo zdrowa, lekka i aromatyczna. Opiera się głównie na warzywach, roślinach strączkowych, kaszach, nabiale, mięsie, drobiu. Są to produkty raczej dostępne, nie tak drogie. W kuchni arabskiej nie ma wyjątkowo cennych składników, bez których nie możemy się obejść.
Oczywiście, istnieją produkty będące codziennymi, niezbędnymi składnikami w kuchni arabskiej - pasta sezamowa tahini, smaczne pasty gotowe - hummos, czyli pasta z cieciorki, baba ganoush, pita czyli chleb, warzywa suszone - cieciorka, bób, a w szczególności dodatki jak woda różana i z kwiatów pomarańczy, kiszone cytryny.
Na zdjęciach hummus Pyzy i arabska sałatka Tabbouleh z pęczakiem Gosi85.
Kuchnię arabską można pokochać za ogromną różnorodność, za lekkość, za bogactwo warzyw i różnorakiej zieleniny, za aromat przypraw, za to, że w magiczny sposób łączy ludzi przy stole i wymaga dzielenia się potrawami.
Jest coś bardzo intymnego w dzieleniu się jedzeniem, a mezze w naturalny sposób wymuszają na jedzących dzielenie się talerzami i pastami. Wszyscy korzystają z tych samych mis i miseczek, co angażuje towarzysko biesiadników. Ideą mezze jest próbowanie – trochę pasty baba ganoush, trochę hummusu i tak dalej, w nieskończoność, a ich nieodłącznym ich towarzyszem jest rozmowa.
Na zdjęciach powyżej - Hafira, arabska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szafranem; tradycyjny kebab i pilaw z figami i morelami.
Na słodko
Najbardziej rozpoznawalna arabska słodkość to baklava. Przygotowywana z ciasta filo lub kataifi (ciasto w postaci cieniutkich niteczek), z dodatkiem różnych orzechów, miodu, nasączona syropem cukrowym jest kwintesencją arabskich słodyczy - bardzo słodka, ociekająca syropem, z dużą ilością orzechów. Popularną słodkością są chałwy. Ciekawostką jest to, że u nas to słodycz, w krajach arabskich natomiast to również dodatek do kanapki. Zwinięty w rolkę krążek chleba pita z rozsmarowaną w środku masłem i chałwą to częsta szkolna kanapka arabskich dzieci.
W tradycyjnych arabskich słodyczach nie znajdziemy czekolady. Znajdziemy miód, cukier, ciekawe przyprawy, np. mahlap czyli zmielone nasiona wiśni wonnej, cynamon, goździki. Współczesne słodycze, w cukierniach dużych miast, są zupełnie takie jak europejskie. Są może nieco słodsze, z orientalnymi dodatkami typu woda różana czy pomarańczowa.
Powyżej baklava - klasyczny deser z ciasta filo, malinowe lokum - tradycyjny deser z mąki ziemniaczanej i kataifi orzechowo-migdałowe.
Kuchnia bliskowschodnia to kuchnia śródziemnomorska - bardzo zdrowa, lekka i aromatyczna. Opiera się głównie na warzywach, roślinach strączkowych, kaszach, nabiale, mięsie, drobiu. Są to produkty raczej dostępne, nie tak drogie. W kuchni arabskiej nie ma wyjątkowo cennych składników, bez których nie możemy się obejść.
Oczywiście, istnieją produkty będące codziennymi, niezbędnymi składnikami w kuchni arabskiej - pasta sezamowa tahini, smaczne pasty gotowe - hummos, czyli pasta z cieciorki, baba ganoush, pita czyli chleb, warzywa suszone - cieciorka, bób, a w szczególności dodatki jak woda różana i z kwiatów pomarańczy, kiszone cytryny.
Na zdjęciach hummus Pyzy i arabska sałatka Tabbouleh z pęczakiem Gosi85.
Kuchnię arabską można pokochać za ogromną różnorodność, za lekkość, za bogactwo warzyw i różnorakiej zieleniny, za aromat przypraw, za to, że w magiczny sposób łączy ludzi przy stole i wymaga dzielenia się potrawami.
Jest coś bardzo intymnego w dzieleniu się jedzeniem, a mezze w naturalny sposób wymuszają na jedzących dzielenie się talerzami i pastami. Wszyscy korzystają z tych samych mis i miseczek, co angażuje towarzysko biesiadników. Ideą mezze jest próbowanie – trochę pasty baba ganoush, trochę hummusu i tak dalej, w nieskończoność, a ich nieodłącznym ich towarzyszem jest rozmowa.
Na zdjęciach powyżej - Hafira, arabska zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szafranem; tradycyjny kebab i pilaw z figami i morelami.
Na słodko
Najbardziej rozpoznawalna arabska słodkość to baklava. Przygotowywana z ciasta filo lub kataifi (ciasto w postaci cieniutkich niteczek), z dodatkiem różnych orzechów, miodu, nasączona syropem cukrowym jest kwintesencją arabskich słodyczy - bardzo słodka, ociekająca syropem, z dużą ilością orzechów. Popularną słodkością są chałwy. Ciekawostką jest to, że u nas to słodycz, w krajach arabskich natomiast to również dodatek do kanapki. Zwinięty w rolkę krążek chleba pita z rozsmarowaną w środku masłem i chałwą to częsta szkolna kanapka arabskich dzieci.
W tradycyjnych arabskich słodyczach nie znajdziemy czekolady. Znajdziemy miód, cukier, ciekawe przyprawy, np. mahlap czyli zmielone nasiona wiśni wonnej, cynamon, goździki. Współczesne słodycze, w cukierniach dużych miast, są zupełnie takie jak europejskie. Są może nieco słodsze, z orientalnymi dodatkami typu woda różana czy pomarańczowa.
Powyżej baklava - klasyczny deser z ciasta filo, malinowe lokum - tradycyjny deser z mąki ziemniaczanej i kataifi orzechowo-migdałowe.