Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Krew węgorza zawiera niebezpieczną dla człowieka truciznę, ale pod wpływem obróbki cieplnej wytrąca się ona całkowicie, powodując, że mięso jest delikatne i smaczne. Rybę tą można kupić w całości, filetach i puszkach.

Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Najpopularniejszą potrawą woj. Pomorskiego jest węgorz wędzony. Innym produktem wpisanym w dziedzictwo narodowe jest prażnica- jajecznica smażona na węgorzu.

Pyszną, soczystą i aromatyczną rybą jest węgorz w sosie koperkowym. Węgorz z porem to propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Kuchennym, zdrowym szaleństwem jest także sałatka z węgorzem. Świeżego węgorza można gotować na parze, zapiekać, smażyć i dusić w wywarze!
Przyrządzajmy pyszne ryby i poznawajmy nowe doznania smakowe.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Węgorz