Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Krew węgorza zawiera niebezpieczną dla człowieka truciznę, ale pod wpływem obróbki cieplnej wytrąca się ona całkowicie, powodując, że mięso jest delikatne i smaczne. Rybę tą można kupić w całości, filetach i puszkach.

Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Najpopularniejszą potrawą woj. Pomorskiego jest węgorz wędzony. Innym produktem wpisanym w dziedzictwo narodowe jest prażnica- jajecznica smażona na węgorzu.

Pyszną, soczystą i aromatyczną rybą jest węgorz w sosie koperkowym. Węgorz z porem to propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Kuchennym, zdrowym szaleństwem jest także sałatka z węgorzem. Świeżego węgorza można gotować na parze, zapiekać, smażyć i dusić w wywarze!
Przyrządzajmy pyszne ryby i poznawajmy nowe doznania smakowe.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Węgorz

Węgorz wędzony

Węgorz wędzony

Edyta2002 Edyta2002

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ksywe z pulkami

ksywe z pulkami

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

węgorz z porem

węgorz z porem

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w cieście

Węgorz w cieście

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w piwie

Węgorz w piwie

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz na niebiesko

Węgorz na niebiesko

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w maśle

Węgorz w maśle

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: