Węgorz

Węgorz

Przepisy z użyciem węgorza

Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Krew węgorza zawiera niebezpieczną dla człowieka truciznę, ale pod wpływem obróbki cieplnej wytrąca się ona całkowicie, powodując, że mięso jest delikatne i smaczne. Rybę tą można kupić w całości, filetach i puszkach.

Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Najpopularniejszą potrawą woj. Pomorskiego jest węgorz wędzony. Innym produktem wpisanym w dziedzictwo narodowe jest prażnica- jajecznica smażona na węgorzu.

Pyszną, soczystą i aromatyczną rybą jest węgorz w sosie koperkowym. Węgorz z porem to propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Kuchennym, zdrowym szaleństwem jest także sałatka z węgorzem. Świeżego węgorza można gotować na parze, zapiekać, smażyć i dusić w wywarze!
Przyrządzajmy pyszne ryby i poznawajmy nowe doznania smakowe.

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (15): kategoria: Węgorz    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?