Węgorz

Węgorz

Przepisy z użyciem węgorza

Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Krew węgorza zawiera niebezpieczną dla człowieka truciznę, ale pod wpływem obróbki cieplnej wytrąca się ona całkowicie, powodując, że mięso jest delikatne i smaczne. Rybę tą można kupić w całości, filetach i puszkach.

Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Najpopularniejszą potrawą woj. Pomorskiego jest węgorz wędzony. Innym produktem wpisanym w dziedzictwo narodowe jest prażnica- jajecznica smażona na węgorzu.

Pyszną, soczystą i aromatyczną rybą jest węgorz w sosie koperkowym. Węgorz z porem to propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Kuchennym, zdrowym szaleństwem jest także sałatka z węgorzem. Świeżego węgorza można gotować na parze, zapiekać, smażyć i dusić w wywarze!
Przyrządzajmy pyszne ryby i poznawajmy nowe doznania smakowe.

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (15): kategoria: Węgorz    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane