Winogrona to niewielkie, słodkie owoce, które można jeść na surowo albo przetwarzać. Najczęściej przygotowuje się z nich wino, soki, dżemy, konfitury i ocet. Z ususzonych winogron powstają popularne rodzynki, zaś z pestek owoców produkuje się olej – dodatek do sałatek, warzyw oraz mięs.

Surowe winogrona świetnie sprawdzą się do wypieków, deserów, sałatek, past oraz sosów. Owoce można zapiec z ciastem drożdżowym, francuskim, biszkoptowym albo kruchym. Winogrona dobrze komponują się również z lodami, bitą śmietaną, bakaliami, czekoladą i sosami. Owoce dokłada się do sałatki owocowej. Winogrona wyśmienicie smakują z: bananami, pomarańczami, jabłkami, truskawkami, kiwi, jagodami, borówkami, gruszkami oraz malinami.

Istnieje kilkadziesiąt odmian winogron. Do najpopularniejszych należą zielone, fioletowe, różowe oraz bezpestkowe. Owoce są bogate w witaminy C i A, a także wapń i przeciwutleniacze. Jedzenie winogron zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i rakowi. Owoce uprawia się na całym świecie, jednak najwięcej z nich rośnie nad Morzem Śródziemnym, głównie we Włoszech, Hiszpanii i Francji.
Dżem z winogron

Dżem z winogron

Do przetworów z winogron można użyć zarówno ciemnych, jak i jasnych owoców. Pestki oraz twarde skórki z gotowego już dżemu można szybko usunąć, przecierając miksturę przez sito. Dżem z jasnych winogron pięknie się prezentuje, a ze względu na bardzo delikatny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do pleśniowych serów. Winogronowy dżem można wzbogacać imbirem, cynamonem i wanilią. Winogrona, szczególnie ciemnie, wspaniale komponują się w dżemie z jabłkami, wiśniami, agrestem i bananami. 

Znaleźliśmy 20 przepisów w kategorii Winogrona