Rewolucja w przygotowywaniu potraw z SAMMI

Czy wiesz, co łączy dżem z owoców sezonowych, smażonego kurczaka, mrożoną pizzę i zupę dyniową? Odpowiedź z pewnością cię zaskoczy!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rewolucja w przygotowywaniu potraw z SAMMI
fot. Materiały prasowe/Fotolia
Podpowiemy: wcale nie mamy na myśli tego, że lubimy delektować się wszystkimi wyżej wymienionymi potrawami, w różnych konfiguracjach!

Gdybyśmy dodali, że do przygotowania kurczaka nie będziesz potrzebować ani patelni, ani grama tłuszczu, a pizzy nie będzie trzeba wcześniej rozmrażać?

Brzmi niewiarygodnie, prawda? To jednak nie koniec niespodzianek, bowiem wszystkie te potrawy (i wiele, wiele więcej) przygotujesz, wykorzystując… jedno naczynie!

Sammi to innowacyjny, chroniony patentem produkt, który łączy w sobie funkcje piekarnika, patelni, garnka, szybkowaru oraz parowaru. Jest to możliwe dzięki wyjątkowej konstrukcji - podwójnych ścianek, które regulują temperaturę wewnątrz naczynia.

Smażenie, duszenie, pieczenie bez grama tłuszczu oraz gotowanie warzyw bez wody może przywodzić na myśl skomplikowany proces przygotowywania potraw. Nic bardziej mylnego!

Korzystanie z naczynia Sammi nie tylko niesie korzyści dla zdrowia - pozwala przygotowywać lekkostrawne posiłki (także dopasowane do restrykcyjnych diet, np. dla osób chorujących na cukrzycę lub kamicę nerkową) oraz do minimum ograniczyć użycie soli - do tego jest niezwykle proste w obsłudze!

Przekonajcie się, jak łatwo przygotować różne typy potraw wykorzystując wyjątkowe właściwości naczynia Sammi!

Dżem malinowy

DŻEM MALINOWY

Przygotowanie dżemu jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne! Zapomnij o staniu w kuchni i kontrolowaniu tego, co dzieje się w garnku - w  naczyniu Sammi nic się nie przypali!

Składniki:
  • Maliny - 1 kg
  • Cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Kilogram malin gotuj (bez wody) przez 15 minut na średnim ogniu
  2. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30-40 minut
  3. Jeśli uznasz, że dżem nie jest odpowiednio słodki, dosyp cukru do smaku
Na podstawie tego przepisu możesz przygotować dżem z dowolnych owoców.

Smażony kurczak

SMAŻONY KURCZAK

Przepis, który możesz wykorzystać, kiedy będziesz mieć ochotę na udka lub skrzydełka - nie znajdziesz w nim ani grama tłuszczu oraz soli! Aby kurczak był kruchy i ładnie się zarumienił, pamiętaj, aby obrócić go po 30 minutach smażenia.

Składniki:
  • Kurczak
  • Cebula
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz
  • Rozmaryn
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka przekrój, przypraw ziołami
  2. Rozgrzej naczynie, włóż kurczaka i piecz na średnim ogniu przez 40-60 minut (czas przygotowania może być różny ze względu na wielkość kurczaka). Nie zapomnij przykryć naczynia pokrywką!
  3. Kiedy będziesz przekręcać kurczaka, dodaj czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki
  4. W ciągu kolejnych 20 minut mięso zarumieni się od spodu - po upływie tego czasu będzie gotowe do podania!

MROŻONA PIZZA


Wiele osób przygotowuje pizzę, wkładając ją bezpośrednio do nagrzanego piekarnika; o ile taki sposób postępowania raczej nikogo nie dziwi, o tyle myśl o upieczeniu mrożonej pizzy w naczyniu, które tak jak garnek stawiamy na gazie... może wydawać się nieco intrygującym pomysłem! Zobacz, jak wygląda przygotowanie mrożonej pizzy w naczyniu Sammi!


Zaintrygowaliśmy cię? Odkryj jeszcze więcej inspiracji na pyszne i zdrowe dania na stronie Sammi!