W idealnym świecie pacjent zgłasza się do dietetyka jeszcze zanim będzie wymagał jego intensywnej opieki. Specjalista ds. żywienia jest osobą, która w pierwszej kolejności powinna działać profilaktycznie. Niestety wciąż brakuje świadomości, że na wizytę do dietetyka warto zgłosić się, by skorygować nawyki żywieniowe, na etapie, na którym nie wymagają one gruntownej zmiany.
W jakich innych sytuacjach - poza potrzebą utraty masy ciała i chęcią niewielkiej korekty sposobu żywienia - warto zgłosić się do dietetyka?
Fot. Fotolia
Ciąża i karmienie piersią
Czas ciąży i karmienia piersią to dla kobiet okres szczególnej dbałości o dietę, ale także moment, w którym pojawia się wiele nieprzyjemnych objawów. Za pomocą prawidłowo skomponowanej diety można zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i złagodzić dolegliwości, takie jak zgaga, wymioty, zaparcia. Zdrowe jadłospisy pomogą także skontrolować przyrost masy ciała i szybciej powrócić do formy sprzed ciąży.
Rozszerzanie diety niemowlaka, dieta w pierwszych 3 latach życia
Zalecenia dotyczące żywienia dzieci i niemowląt zmieniają się intensywnie w ciągu ostatnich lat. Modyfikacji ulegają tzw. schematy żywienia niemowląt, dlatego warto rozszerzając dietę malucha udać się do dietetyka, aby wyjaśnił wszelkie wątpliwości. Trzy pierwsze lata życia dziecka są ponadto bardzo ważne jeśli chodzi o kształtowanie nawyków żywieniowych, która zostaną na całe dorosłe życie.
Alergie i nietolerancje pokarmowe
W przypadku alergii / nietolerancji pokarmowej dietetyk podpowie, gdzie szukać niedozwolonych składników. Często ukrywają się one w zaskakujących produktach (np. gluten w wędlinach). Jeśli cierpicie na liczne alergie specjalista pokaże Wam także jak komponować jadłospis, aby uniknąć niedoborów pokarmowych.
Choroby tarczycy
Niewielki narząd, jakim jest tarczyca ma ogromny wpływ ma funkcjonowanie całego organizmu. Niedoczynność tarczycy może wpływać np. na przyrost masy ciała, nieprawidłową gospodarkę cukrową, czy wywoływać wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Za pomocą diety wiele spośród tych czynników można regulować. Jest także coraz więcej doniesień świadczących o tym, że czynniki związane z żywnością mogą nasilać lub ograniczać stany zapalne związane z zapaleniem tarczycy w chorobie Hashimoto.
Fot. Fotolia
Zaburzenia odżywiania
Opieka dietetyka, choć często pomijana jest bardzo ważna w terapii zaburzeń odżywiania. Dobry specjalista podejmie się jednak takiego zadania tylko w zespole z psychologiem prowadzącym danego pacjenta.
Dieta sportowca
Bez względu na to, czy trenujecie rekreacyjnie czy wyczynowo prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędna, aby osiągać zamierzone cele sportowe. Odpowiednio dobrane posiłki dodają siły, ale także ułatwiają i przyspieszają regenerację potreningową.
Przejście na dietę wegetariańską/wegańską
Rezygnacja z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to osobista decyzja. Jednak, jeśli decydujecie się na przejście na dietę wegetariańską/wegańską warto skonsultować się z dietetykiem, który wskaże na co zwrócić szczególną uwagę i w razie potrzeb dobierze odpowiednią suplementację (np. witaminą B12 obecną tylko w produktach odzwierzęcych).
Zespół jelita wrażliwego
Ta nieprzyjemna dolegliwość objawiająca się naprzemiennymi zaparciami, biegunkami i bólami brzucha dotyczyć może nawet 30% społeczeństwa. Pomoc dietetyka może okazać się niezbędna by złagodzić objawy i na podstawie obserwacji znaleźć nasilające dolegliwości produkty spożywcze.
Zestawienie to nie wyczerpuje sytuacji, w których powinniście skorzystać ze wskazówek od doświadczonego specjalisty ds. żywienia człowieka. Wśród innych wskazań są także choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca, czy cukrzyca, problemy z zajściem w ciążę, zespół policystycznych jajników i związana z nim insulinooporność, ale także rzucanie palenia.
Korzystaliście z pomocy dietetyka? Podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami!
W jakich innych sytuacjach - poza potrzebą utraty masy ciała i chęcią niewielkiej korekty sposobu żywienia - warto zgłosić się do dietetyka?
Fot. Fotolia
Ciąża i karmienie piersią
Czas ciąży i karmienia piersią to dla kobiet okres szczególnej dbałości o dietę, ale także moment, w którym pojawia się wiele nieprzyjemnych objawów. Za pomocą prawidłowo skomponowanej diety można zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i złagodzić dolegliwości, takie jak zgaga, wymioty, zaparcia. Zdrowe jadłospisy pomogą także skontrolować przyrost masy ciała i szybciej powrócić do formy sprzed ciąży.
Rozszerzanie diety niemowlaka, dieta w pierwszych 3 latach życia
Zalecenia dotyczące żywienia dzieci i niemowląt zmieniają się intensywnie w ciągu ostatnich lat. Modyfikacji ulegają tzw. schematy żywienia niemowląt, dlatego warto rozszerzając dietę malucha udać się do dietetyka, aby wyjaśnił wszelkie wątpliwości. Trzy pierwsze lata życia dziecka są ponadto bardzo ważne jeśli chodzi o kształtowanie nawyków żywieniowych, która zostaną na całe dorosłe życie.
Alergie i nietolerancje pokarmowe
W przypadku alergii / nietolerancji pokarmowej dietetyk podpowie, gdzie szukać niedozwolonych składników. Często ukrywają się one w zaskakujących produktach (np. gluten w wędlinach). Jeśli cierpicie na liczne alergie specjalista pokaże Wam także jak komponować jadłospis, aby uniknąć niedoborów pokarmowych.
Choroby tarczycy
Niewielki narząd, jakim jest tarczyca ma ogromny wpływ ma funkcjonowanie całego organizmu. Niedoczynność tarczycy może wpływać np. na przyrost masy ciała, nieprawidłową gospodarkę cukrową, czy wywoływać wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Za pomocą diety wiele spośród tych czynników można regulować. Jest także coraz więcej doniesień świadczących o tym, że czynniki związane z żywnością mogą nasilać lub ograniczać stany zapalne związane z zapaleniem tarczycy w chorobie Hashimoto.
Fot. Fotolia
Zaburzenia odżywiania
Opieka dietetyka, choć często pomijana jest bardzo ważna w terapii zaburzeń odżywiania. Dobry specjalista podejmie się jednak takiego zadania tylko w zespole z psychologiem prowadzącym danego pacjenta.
Dieta sportowca
Bez względu na to, czy trenujecie rekreacyjnie czy wyczynowo prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędna, aby osiągać zamierzone cele sportowe. Odpowiednio dobrane posiłki dodają siły, ale także ułatwiają i przyspieszają regenerację potreningową.
Przejście na dietę wegetariańską/wegańską
Rezygnacja z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to osobista decyzja. Jednak, jeśli decydujecie się na przejście na dietę wegetariańską/wegańską warto skonsultować się z dietetykiem, który wskaże na co zwrócić szczególną uwagę i w razie potrzeb dobierze odpowiednią suplementację (np. witaminą B12 obecną tylko w produktach odzwierzęcych).
Zespół jelita wrażliwego
Ta nieprzyjemna dolegliwość objawiająca się naprzemiennymi zaparciami, biegunkami i bólami brzucha dotyczyć może nawet 30% społeczeństwa. Pomoc dietetyka może okazać się niezbędna by złagodzić objawy i na podstawie obserwacji znaleźć nasilające dolegliwości produkty spożywcze.
Zestawienie to nie wyczerpuje sytuacji, w których powinniście skorzystać ze wskazówek od doświadczonego specjalisty ds. żywienia człowieka. Wśród innych wskazań są także choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca, czy cukrzyca, problemy z zajściem w ciążę, zespół policystycznych jajników i związana z nim insulinooporność, ale także rzucanie palenia.
Korzystaliście z pomocy dietetyka? Podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami!