Jak wybrać dietę odchudzającą?

Pierwszym krokiem, jaki wykonują osoby postanawiające schudnąć jest często wpisanie w wyszukiwarkę internetową frazy „dieta odchudzająca”. W odpowiedzi uzyskuje się ogromną ilość wyników, które nie ułatwiają wyboru. Na co zwracać uwagę wybierając dietę?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak wybrać dietę odchudzającą?
fot. Fotolia
Co zrobić, gdy każda dieta zaleca co innego? Bez względu na to, skąd czerpiecie inspirację - czy jest to Internet, książka, czy prasa - z pewnością zastanawiacie się, czym kierować się wybierając sposób odchudzania, który pozwoli uzyskać trwały efekt, bez efektu jo-jo i problemów zdrowotnych. Skorzystaj z naszego przewodnika, aby sprawdzić, czy założenia diety którą planujesz rozpocząć są odpowiednie.

Czy dieta zakłada wykluczenia dużych grup produktów?

Podstawową zasadą racjonalnej diety odchudzającej jest urozmaicenie. Dzięki urozmaiceniu dostarczacie organizmowi wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do funkcjonowania i minimalizujecie ryzyko niedoborów. Sprawdźcie, czy proponowane jadłospisy zawierają każdą z najważniejszych grup produktów:

- produkty zbożowe i ziemniaki;
- warzywa i owoce;
- mleko i produkty mleczne;
- mięso, wędliny, drób, ryby, jaja;
- tłuszcze.

Odrzućcie programy, które narzucają duże wykluczenia.

Czy proponowane zmiany w nawykach żywieniowych jesteście w stanie utrzymać przez całe życie?

Najważniejszym celem odchudzania jest wbrew pozorom nie utrata wagi, ale trwała zmiana nawyków żywieniowych, która pozwoli utrzymać prawidłową masę ciała. Jeżeli dieta opiera się na jednym produkcie (np. dieta grejpfrutowa), na śniadanie zaproponowano tylko kawę (dieta kopenhaska) lub jesteście zachęcani do spożywania dużej ilości słoniny (dieta wysokotłuszczowa) to odpowiedzcie szczerze na pytanie: czy jestem w stanie to wytrzymać? Nikt nie jest! Zastanówcie się zatem dwa razy nim skorzystacie z takich propozycji, bo na dłuższą metę przyniosą tylko same szkody zdrowotne i frustrację.

Dieta odchudzająca
Fot. Fotolia

Czy produkty potrzebne do komponowania posiłków są dostępne w miejscu gdzie mieszkacie?

Kałamarnica czy jarmuż są smaczne i mają wysoką wartość odżywczą, ale czy kupicie je w drodze powrotnej z pracy, w sklepie pod domem? Mus z papai jest wyśmienity, ale co z tego, jeśli nie będziecie mieć go z czego przygotować. Nie zakładajcie przy tym, że przecież niedaleko jest dobrze zaopatrzony supermarket, bo zawsze zdarzają się sytuacje wyjątkowe. Czy jeśli zmęczeni wracacie do domu macie ochotę na wyprawę po zakupy?

Czy dieta dopuszcza spożywanie ulubionych produktów?

Jak długo można odmawiać sobie tego, co lubi się najbardziej, nawet jeśli są to lody czy tort czekoladowy? Niedługo, to zupełnie normalne. Z tego powodu dieta powinna zakładać pewne ustępstwa w kwestii ulubionych, „grzesznych” produktów. Pamiętajcie, że od jednej kulki lodów się nie tyje, a odrobina przyjemności należy się każdemu! Dzięki temu łatwiej Wam będzie przestrzegać innych zaleceń.

Czy stać Was na tę dietę?

To wbrew pozorom bardzo istotna kwestia. Jeśli okaże się, że z powodów finansowych nie możecie pozwolić sobie na realizację jadłospisów, będziecie próbować wprowadzać produkty zamienne. Bez specjalistycznej wiedzy trudno jest zrobić to odpowiednio.

Kobieta jedząca sałatkę
Fot. Fotolia

Czy jesteście w stanie realizować założenia diety przy obecnym trybie życia?

Pracujecie 12 godzin, a obiady z diety wymagają 2 godzinnego przygotowania? Żyjecie aktywnie, z pracy do fitness clubu, z fitness clubu do kina i czasu na gotowanie zostaje niewiele? Wybierając dietę weźcie to wszystko pod uwagę.

Czy program odchudzający zaleca regularną aktywność fizyczną?

Zalecany przez Światową Organizację Zdrowia czas aktywności fizycznej to minimum 30 minut dziennie. Jeżeli program nie zachęca do ruchu to świadczy o tym, że jest przygotowany nieprofesjonalnie.

Czy autor diety ma odpowiednie wykształcenie żywieniowe i doświadczenie praktyczne?

Na okładce książki lub pod artykułem poszukajcie notki o autorze. Ludzie z odpowiednimi kwalifikacjami nie wstydzą się swoich osiągnięć i umożliwiają zapoznanie się z nimi. Zrezygnujcie z publikacji, których autor pozostaje nieznajomym „jegomościem”.

Czy posiłki są:

- różnorodne pod względem konsystencji, barwy, smaku i zapachu?
- przygotowywane za pomocą różnych metod obróbki kulinarnej (z przewagą gotowania, gotowania na parze i pieczenia bez dodatku tłuszczu)?
- dopasowane pod względem strawności - zwróćcie uwagę, szczególnie na kolację - powinna być łatwostrawna
- zaplanowane regularnie, co 3-4 godziny?

Jeśli na wszystkie pytania odpowiedzieliście „tak” to prawdopodobnie trafiliście na rozsądną propozycję planu odchudzającego.