Rodzaje jabłek

Antonówka czy lobo? A może papierówka? Przeróżne nazwy i rodzaje jabłek przyprawiają nas o zawrót głowy. Oczywistym jest, że każdy chce delektować się jak najlepszym, polskim owocem. Prezentujemy Wam, jakie jabłka wybierać do słodkości i deserów, a jakie do dań wytrawnych. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Rodzaje jabłek
fot. Fotolia

Odmian jabłek jest tak dużo, że czasem trudno jest dokonać właściwego wyboru. Jabłka różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również stopniem kwaśności i twardości. To bardzo zdrowe owoce!
 
Klasyfikacja jabłek
 
Jabłka możemy podzielić na trzy rodzaje,
ponieważ nie każde smakuje nam w postaci surowej czy przetworzonej. Dlatego ze względu na zastosowanie, dzielimy je na:
 
I. Deserowe
Do jabłek deserowych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko-winne. Najpopularniejsze jabłka deserowe to: Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala. Jabłka zaliczane do tej grupy najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.

Jabłka
 
II. Stołowe
Jabłka uniwersalne, to te, które można spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Do jabłek stołowych zaliczamy m.in.: Cortlandy, Idaredy.

Jabłka stołowe najbardziej nadają się do ciast oraz mięs. Posiadają słodko-kwaśną nutę, oraz intensywny słodki aromat. 

III. Do obróbki termicznej
Te jabłka posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują. Najpopularniejszymi odmianami, są: Antonówka, Reneta. Nadają się do przetworów, ciast, musów, sosów.
                         
Najpopularniejsze odmiany jabłek
 
Polska jest krajem wyjątkowo urodzajnym w jabłka. Różnią się one nie tylko smakiem, ale również krajem pochodzenia. Teraz przedstawimy Wam, najpopularniejsze odmiany tych owoców.
 
Antonówka
Stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony, czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Zaliczane do jabłek przeznaczanych do obróbki termicznej.
 
Cortland
Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, choć w Polsce równie dobrze się zaaklimatyzowały. Ich czerwona barwa oraz słodko-winny smak każe zaklasyfikować je do odmiany stołowej.

Jabłka
               
Delikates
Jesienne, polskie jabłka o zielono-żółtej barwie i słodko-kwaśnym smaku. Zaliczane do odmian stołowych.
 
Gala

Odmiana pochodząca z Nowej Zelandii. Zaliczana do jabłek deserowych, ponieważ charakteryzuje je słodko-winny smak. Posiada czerwono-pomarańczową barwę.
 
Gloster
Kwaśny i orzeźwiający smak oraz twardy miąższ każą zaliczyć glostery do jabłek przeznaczanych do obróbki termicznej.
 
Golden Delicious
Charakteryzuje je żółta, wręcz złota barwa oraz słodko-winny smak. „Złote” jabłka są odmianą zimową, które zaliczamy do odmian deserowych.
 
Granny Smith
Australijskie jabłka, o zielonej barwie, słodko-kwaśnym smaku. Są wyjątkowo twardymi owocami, które zaliczamy do odmiany stołowej.
 
Idared

To żółto-zielone jabłka z czerwonym rumieńcem. Charakteryzują się kwaśnym smakiem, dlatego należy je przetworzyć.

Jabłka
 
Janagold

Soczyste, słodko-kwaśne jabłka zaliczane do odmiany stołowej o charakterystycznej kremowej barwie.          
 
Jonatan
Słodko-winne, korzenne jabłka, wyjątkowo cenione, zaliczane do odmiany deserowej.
 
Ligol
Zimowa odmiana jabłek, o żółtym zabarwieniu i korzennym smaku. Zaliczane do jabłek deserowych.
 
Lobo
Kanadyjskie, jesienne jabłka o intensywnym czerwonym zabarwieniu i kwaśnym smaku. Przeznaczone do obróbki termicznej.
 
Papierówka
Stara, polska odmiana jabłek, o jasnym, żółtym zabarwieniu oraz kwaśnym smaku. Należy je poddać obróbce termicznej.
 
Reneta
Staroangielska odmiana jabłek, o żółtym zabarwieniu i pomarańczowo–czerwonym rumieńcu. Ze względu na swój kwaśny smak zaliczane do jabłek przeznaczanych do obróbki termicznej.

Jabłka
 
Rubin
Zimowa odmiana jabłek, sprowadzonych z Czech. Słodko-winny smak i pomarańczowo-żółto-czerwona barwa każe zaliczyć je do odmiany deserowej.
 
Szampion, champion, sampion

Jesienne jabłka, o zielono-żółtej skórce i widocznym rumieńcu oraz o kwaskowatym posmaku. Nadają się do obróbki termicznej.
 
Pamiętajcie o tym, że najwięcej zdrowych i pysznych jabłek dostaniemy w okresie jesiennym oraz zimowym.

Jabłka są bardzo zdrowe i zawierają dużo witamin. Dlatego powinno się jeść ich możliwie najwięcej. Osoby, które są na diecie, powinny jednak ograniczyć jabłka, ponieważ zawierają dużo fruktozy. Są słodkie i wzmagają apetyt. Zamiast tego mogą spożywać grejpfruty.

Przypominamy, że za pośrednictwem swojego profilu możecie dodawać ciekawe porady, za które, otrzymacie dodatkowo 20 wirtuali wymiennych na nagrody. Zobacz katalog nagórd >>>

Zapraszamy!