Tort bezowy krok po kroku [film]

  • 4

Tort bezowy to prosty, smaczny i efektowny deser, który z łatwością przygotujesz w domu. Nie wierzysz? Zobacz film, który udowadnia, że przygotowanie tortu bezowego jest łatwe i przyjemne. Przekonaj się i zobacz, jak bez trudu zrobić pyszny tort bezowy z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i owocami.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Tort bezowy krok po kroku [film]
fot. Elżbieta Żołek

Często spotykam się z opinią, że przygotowanie tortu bezowego (tortu Pavlova) jest bardzo trudne i rzadko udaje się uzyskać efekt miękkiego środka i chrupiącego wierzchu. Zawsze odpowiadam, że trening czyni mistrza i nie należy się zrażać.

Niestety nikt z opiniodawców nie podjął ponownej próby. A ja nadal twierdzę, że przygotowanie takiego deseru nie jest wielkim wyzwaniem i nie trzeba być zawodowym cukiernikiem i mistrzem w przyrządzaniu ciast, aby go przygotować.

Specjalnie dla Was przygotowałam film, na którym pokazuję jak krok po kroku zrobić doskonały tort bezowy z serkiem mascarpone i owocami.

              Tort bezowy

Najważniejszym składnikiem tego deseru jest cierpliwość :) Bezę należy cierpliwie suszyć nawet przez 90-100 minut.

SKŁADNIKI:
Beza
- 7 białek
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli

Masa z serka mascarpone
- 400g śmietany 36%
- 100g serka mascarpone
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- dostępne, ulubione owoce

        Tort bezowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Beza

1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier, miksuj przez jakieś 3-4 minuty. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszaj. Tak samo postępuj z octem winnym.

2. Przygotuj dwie płaskie blaszki oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym i drugim arkuszu papieru narysuj koło o średnicy swojej patery. Podziel masę na pół i uformuj zgrabne blaty na przygotowanym papierze (masa bezowa jest sztywna i nie rozlewa się podczas nakładania czy pieczenia, więc śmiało możesz wypełnić swoje kółko).

3. Przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (opcja termoobieg) na 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i susz bezę przez 90-100 minut. Jeśli znasz swój piecyk i wiesz, ze często przypala ciasta to po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i wydłuż czas suszenia bezy o 10 minut.

4. Wyjmij bezę do wystygnięcia i zajmij się przygotowaniem masy.

Masa z serka mascarpone
1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie połącz składniki.

Prace końcowe:
Na pierwszy blat delikatnie wyłóż połowę masy, na wierzch połóż owoce i przykryj drugim blatem. Na górę drugiego blatu wyłóż pozostałą masę i udekoruj owocami.

Tort bezowy  Tort bezowy

Zobacz film jak robię tort bezowy z serkiem mascarpone i owocami.
 

 



Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek